Toorpiima peaks enne tarvitamist kuumtöötlema

Põllumajandusministeeriumi tellimusel tehtud toorpiima ohutuse alane pilootuuring näitab, et terviseriskide vähendamiseks tuleks toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda.
„Uuring näitab, et peame jääma senise soovituse juurde toorpiima enne tarvitamist kuumutada, et vältida võimalikke terviseriske,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Kuigi piimahügieeni olukord on meie farmides pidevalt paranenud, siis Eesti Maaülikooli tehtud uuring kinnitas endiselt riske toorpiima tarbimisel. Need riskid on küll väikesed, kuid ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa neid lõplikult välistada.“

Põllumajandusministeerium tellis uuringu toorpiima tarbimise riskide kohta, et hinnata seniste ohutusnõuete ja meetmete piisavust. „Eestis on viimastel aastatel suurenenud toorpiima otseturustamine. Seepärast peame panustama üha enam piimatootmisettevõtete ja talunike koolitamisse, et hoida riske tarbija jaoks madalal,“ selgitas Minjajev.

Kuna toorpiimaga seonduvaid bioloogilisi riske pole võimalik lõplikult kõrvaldada, siis on soovitav toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda. Kindlasti peab seda soovitust järgima riskirühma kuuluvate inimeste poolt tarbitava toorpiima puhul. „Soovitus toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda kehtib enamikes Euroopa Liidu riikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud,“ ütles Minjajev.

Teadusprojekti „Toorpiima ohutuse alane pilootuuring Eestis“ viis Põllumajandusministeeriumi tellimusel läbi Eesti Maaülikool. Uuringu eesmärk oli selgitada välja zoonoossete haigustekitajate levimus otseturustatavat toorpiima tootvates ettevõtetes. Uuringus osales juhuvaliku alusel 14 piimatootmisettevõtet, kellele on väljastatud veterinaartõend toorpiima turustamiseks väljaspool farmi.

Järgmisel aastal alustatakse uuringu teise etapiga, milles jätkatakse andmete kogumist teadusliku riskihinnangu koostamiseks ning soovituste väljatöötamiseks otseturustatava toorpiima kohta Eestis nii tootjaile kui tarbijatele.

Kolm soovitust toorpiima tarbijatele
– Ostetud toorpiima tuleb säilitada ettenähtud temperatuuril ja seda võib tarbida tootja poolt märgistusel näidatud säilitamistähtajani („kõlblik kuni“). Toorpiima on soovitav enne tarbimist kuumtöödelda.
– Kindlasti tuleb kuumtöödelda toorpiima, mida tarvitavad riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, lapsed, rasedad, immuunsuspuudulikkusega inimesed).
– Kuumtöötlemiseks võib lugeda näiteks toorpiima kuumutamist vähemalt 75 kraadi juures 15-20 sekundit. Kui toorpiima kasutatakse kuumtöödeldava toidu koostises (nt supid, pudrud jne), siis pole piima vaja eelnevalt kuumutada.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi pressiteade
13. detsember 2013
 

6. august 2019

Vasta küsitusele: taimetoitlus ja selle tervisemõjud

Kuna taimetoitlus ja selle tervisemõjud leiavad ka Eestis järjest enam tähelepanu, plaanime seda põhjalikult uurida. Uuringu ettevalmistuseks viime praegu läbi lühikese küsitluse, millele vastamiseks kulub …

8. mai 2019

Millist pakendit eelistada, kui tahad toitu oma karpi osta?

Tarbijate kasvav teadlikkus keskkonnast ja jätkusuutlikkust tarbimisest on kaasa toonud nõudluse pakendada jaekaubanduses toitu ka tarbija pakendisse. Samuti kasutatakse kodus erinevaid pakendeid toidu säilitamiseks ja …

30. aprill 2019

Miks ekstreemne dieet või toitumiskava ei toimi või meile lausa halba teeb

Sajad tuhanded inimesed Eestimaal on kas praegu või mingil hetkel oma elus järginud mingit toitumiskava. Internet on toitumiskavade edulugusid kuhjaga täis. Kõike seda vaadates peaksid …

21. detsember 2018

Pühadeaegne koosviibimine ei pea keerlema ümber toidu

Pühade ajal kiputakse tihtipeale sööma tavapärasest erinevat toitu ning ka kogused on märksa suuremad. Samuti kiputakse liialdama alkoholiga. Põhjuseid selliselt toimimiseks on mitmeid. Üldjuhul külastatakse …

11. detsember 2018

Kuidas toituda kui oled lapseootel?

Rasedatele kehtivad üldjoontes samasugused toidusoovitused kui tavalistele täiskasvanud naistele. Suurenenud on veidi energiavajadus, sõltuvalt trimestrist, ning ka osade vitamiinide-mineraalainete soovituslikud päevased kogused on pisut suuremad. …

Kõik artiklid