Toitumise osas küsi nõu kutsetunnistusega nõustajalt

Eestis on täna toitumise asjatundjaid rohkem kui kunagi varem. Infot ja nõu antakse tihti väga erinevas mahus erinevatest allikatest saadud teadmiste, aga ka veendumuste või kogemuste baasil.

2013. aastal kinnitati Kutsekojas toitumisnõustaja ning -terapeudi kutsestandardid, mis peaks olema aluseks tõenduspõhisele ja kliendikesksele tegevusele. Kutsestandard on aluseks nii koolitusprogrammidele, aga ka selleks, et anda klientidele, avalikkusele, kui ka tööandjatele kinnitust turul tegutseja teadmiste ja oskuste vastavusest sellele, mis selles valdkonnas tegutsejal olema peab.

Praeguseks on Eesti Tervisedenduse Ühingu poolt kutse saanud kümme nõustajat ning neli terapeuti.  See on toimunud väga tihedas koostöös Tervise Arengu Instituudi ja mitmete teiste osapooltega.

Toitumisnõustaja ülesandeks on nõustada klienti, lähtudes tõenduspõhistest toitumis- ja liikumissoovitustest, et hoida ja edendada tervist ja ennetada haigusi. Ta võib näiteks aidata koostada kliendile tasakaalustatud menüüd, anda nõu toiduvalikute ning füüsilise aktiivsuse osas. Diagnoositud haiguste puhul nõustab toitumisnõustaja haigeid tervisliku toitumise osas, kuid ei määra haiguspuhuseid dieete.

Toitumisterapeut oskab lisaks tavapärasele toitumisnõustamisele anda nõu ka terviseprobleemidega kliendile, et vältida haiguse süvenemist ja suurendada krooniliste haigusseisundite korral heaolutunnet. Toitumisterapeut ei diagnoosi haigusi ega ravi klienti.

Kliiniline toitumisterapeut töötab tervishoiuasutustes, kus ta koostab menüüsid ja teostab individuaalset toitumisnõustamist haigusest lähtuvalt selleks, et toetada arsti poolt määratud ravi. Ta tegeleb lisaks ka operatsioonieelsete ja -järgsete klientidega, haiglaravil olevate, sh intensiivravi patsientidega ning vajadusel nõustab ka meditsiinipersonali haiguspuhuse toitumise osas.

Nii nõustajal kui terapeudil peavad olema teadmised inimese anatoomiast ja füsioloogiast, biokeemiast, teaduspõhistest toitumis-, toidu- ja liikumissoovitustest, nõustamise tehnikatest, andmekaitsest, eetikast, kõikidest toidu ning toitumisega seotud teemadest.

Täpsemat infot ja nimekirja juba kutse saanutest leiab siit.

Tagli Pitsi
Toitumisekspert
Tervise Arengu Instituut

Foto: hedera.baltica on VisualHunt.com / CC BY-SA

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

19. aprill 2021

2021 on rahvusvaheline puu- ja köögivilja-aasta

Ühendatud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) on kuulutanud 2021. aasta rahvusvaheliseks puu- ja köögiviljade aastaks. Teema-aasta üheks eesmärgiks on pöörata tähelepanu tervisekasule, mida puu- ja köögiviljade ning …

29. märts 2021

Eesti elanike toidulaua saab tasakaalu süües rohkelt taimseid toite

Tervise Arengu Instituut (TAI) viib läbi kampaaniat, mis kutsub üles järgima toidupüramiidis esitatud tasakaalus ja mitmekesise toitumise soovitusi, keskendudes püramiidi alumises osas paiknevatele taimsetele toitudele …

16. märts 2021

Lihtsad toitumissoovitused majanduslikult keerukatel aegadel

Toitumine täidab tervise hoidmisel olulist rolli. Selleks, et oma tervist paremini toetada, ei tohi ka majanduslikult keerulistel aegadel unustada oma toiduvalikule tähelepanu pöörata. Soovitame võimalusel …

8. märts 2021

See, mida ja kuidas sööme, mõjutab ka meie vaimset tervist

Vaimse tervisega seoses oleks toitumise osas ehk kõige olulisemaks nõuanne – mõtle, mida sööd, aga ära mõtle üle. Oma toitumisele tuleb kindlasti tähelepanu pöörata. Kui …

Kõik artiklid