Toitumise osas küsi nõu kutsetunnistusega nõustajalt

Eestis on täna toitumise asjatundjaid rohkem kui kunagi varem. Infot ja nõu antakse tihti väga erinevas mahus erinevatest allikatest saadud teadmiste, aga ka veendumuste või kogemuste baasil.

2013. aastal kinnitati Kutsekojas toitumisnõustaja ning -terapeudi kutsestandardid, mis peaks olema aluseks tõenduspõhisele ja kliendikesksele tegevusele. Kutsestandard on aluseks nii koolitusprogrammidele, aga ka selleks, et anda klientidele, avalikkusele, kui ka tööandjatele kinnitust turul tegutseja teadmiste ja oskuste vastavusest sellele, mis selles valdkonnas tegutsejal olema peab.

Praeguseks on Eesti Tervisedenduse Ühingu poolt kutse saanud kümme nõustajat ning neli terapeuti.  See on toimunud väga tihedas koostöös Tervise Arengu Instituudi ja mitmete teiste osapooltega.

Toitumisnõustaja ülesandeks on nõustada klienti, lähtudes tõenduspõhistest toitumis- ja liikumissoovitustest, et hoida ja edendada tervist ja ennetada haigusi. Ta võib näiteks aidata koostada kliendile tasakaalustatud menüüd, anda nõu toiduvalikute ning füüsilise aktiivsuse osas. Diagnoositud haiguste puhul nõustab toitumisnõustaja haigeid tervisliku toitumise osas, kuid ei määra haiguspuhuseid dieete.

Toitumisterapeut oskab lisaks tavapärasele toitumisnõustamisele anda nõu ka terviseprobleemidega kliendile, et vältida haiguse süvenemist ja suurendada krooniliste haigusseisundite korral heaolutunnet. Toitumisterapeut ei diagnoosi haigusi ega ravi klienti.

Kliiniline toitumisterapeut töötab tervishoiuasutustes, kus ta koostab menüüsid ja teostab individuaalset toitumisnõustamist haigusest lähtuvalt selleks, et toetada arsti poolt määratud ravi. Ta tegeleb lisaks ka operatsioonieelsete ja -järgsete klientidega, haiglaravil olevate, sh intensiivravi patsientidega ning vajadusel nõustab ka meditsiinipersonali haiguspuhuse toitumise osas.

Nii nõustajal kui terapeudil peavad olema teadmised inimese anatoomiast ja füsioloogiast, biokeemiast, teaduspõhistest toitumis-, toidu- ja liikumissoovitustest, nõustamise tehnikatest, andmekaitsest, eetikast, kõikidest toidu ning toitumisega seotud teemadest.

Täpsemat infot ja nimekirja juba kutse saanutest leiab siit.

Tagli Pitsi
Toitumisekspert
Tervise Arengu Instituut

Foto: hedera.baltica on VisualHunt.com / CC BY-SA

30. november 2021

Päkapikkude kriisikoosolek: mida kingipakki panna?

Soovituslik lugemine kõikidele lapsevanematele kingipakkide teemal

4. november 2021

JOKK-skeemid toitude pakendite märgistusel ajavad segadusse

Kuidas teha paremaid valikuid poes? Mida tegelikult räägib meile pakendil olev info? Luubiga poodi Kui rääkida inimestega toidupakenditel olevast infost, tuleb varem või hiljem jutuks, …

7. september 2021

Toit ja alkohol – millal sõbrad, millal vaenlased?

Kas pokaal-kaks õhtust veini aitab kehakaalu hoida? Kas purk energiajooki vähendab joovet ja parandab enesetunnet? Milliste toitumise ja alkoholi pruukimise koosmõjudega üleüldse tuleks arvestada? Küllap …

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

Kõik artiklid