Toiduohutuse aitab tagada teadlik käitumine

Suvi on suurepärane aastaaeg erinevate koosviibimiste ja seikluste planeerimiseks ning elluviimiseks. Muuhulgas võetakse seltskondlikult ette jalutuskäike loodusesse ja peetakse piknikuid. Lisaks on populaarseks tegevuseks koduhoovides grillida ning rannas käia, kus meelepärane söögi- ja joogipoolis kaasas. Paraku jäetakse toiduohutus seejuures sageli tähelepanuta.

Veterinaar- ja Toiduamet tuletab meelde, et ehkki toidu hoidmine välitingimustes on suvel pea vältimatu, kaasnevad sellega täiendavad riskid. Hoidmaks ära ebameeldivusi, mis võivad kaasneda riknenud söögi või joogi tarbimisega, tasub järgida lihtsaid reegleid:

  • Enne toidu valmistama asumist ning sööma hakkamist tuleb pesta käsi. Seda põhjusel, et mikroorganismidel on käte ja köögiriistade kaudu väga lihtne edasi kanduda ja isegi väiksem kokkupuude toiduga võib põhjustada haiguseid. Samuti tuleb toit hoida eraldatuna putukatest, kahjuritest ja muudest loomadest.
  • Toitu tuleb säilitada ohutul temperatuuril. Valmistatud rooga ei tohiks hoida välitemperatuuril kauem kui kaks tundi. Seda põhjusel, et selle säilitamisel temperatuuril 5-60°C on mikroorganismide jaoks loodud suurepärane võimalus kiiresti paljunemiseks. Valmistatud ja riknev toit tuleb vajadusel kohe külmutada (soovitavalt alla 5°C). Seevastu valmistatud roog tuleb serveerimiseni hoida kuumana (üle 60°C).
  • Alati tuleb veenduda, et söögi valmistamisel kasutatakse puhast vett ja värskeid toiduaineid, sest isegi pisem vigastus või hallitus suurendavad riski mürgiste ainete tekkeks. Lisaks on oluline puu- ja juurvilju hoolikalt pesta, eriti juhul, kui neid on plaanis süüa toorelt. Lihtsad toimingud nagu pesemine ja koorimine vähendavad riski ohtlike mikroorganismide ja ebasoovitavate ainete organismi sattumiseks märgatavalt.
  • Ohtlike mikroorganismide hävitamiseks tuleb toitu põhjalikult küpsetada või kuumutada. Iseäranis tähelepanelik tasub seejuures olla looma- ja linnuliha, munade ja mereandide töötlemisel. Roa ohutu tarbimise aitab tagada selle kuumutamine vähemalt temperatuurini 70°C. Kindlasti tuleb toitu põhjalikult kuumutada ka teistkordsel soojendamisel.
  • Eralda valmistatud toit toorest, sest toores toit võib sisaldada ohtlikke mikroorganisme. Seega tekib risk, et need võivad kanduda säilitamise või valmistamise ajal teistele roogadele. Selle vältimiseks hoia toores loomaliha, linnuliha ja mereannid muudest toiduainetest eraldi. Tarvita toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid ning säilita toitu anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toorega.

Ehkki põhivastutus toiduohutuse tagamisel on toidu valmistajal või müüjal, peame kõik teadvustama riske, mis võivad teatud tingimustel tegelikkuseks saada ja tegutsema selliselt, et neid vältida. Toiduohutuse põhimõtete järgimine aitab sellele kindlasti kaasa.

Veterinaar- ja Toiduamet
Allikas: https://vet.agri.ee/

Foto: of jackthumm at FreeDigitalPhotos.net

30. november 2021

Päkapikkude kriisikoosolek: mida kingipakki panna?

Soovituslik lugemine kõikidele lapsevanematele kingipakkide teemal

4. november 2021

JOKK-skeemid toitude pakendite märgistusel ajavad segadusse

Kuidas teha paremaid valikuid poes? Mida tegelikult räägib meile pakendil olev info? Luubiga poodi Kui rääkida inimestega toidupakenditel olevast infost, tuleb varem või hiljem jutuks, …

7. september 2021

Toit ja alkohol – millal sõbrad, millal vaenlased?

Kas pokaal-kaks õhtust veini aitab kehakaalu hoida? Kas purk energiajooki vähendab joovet ja parandab enesetunnet? Milliste toitumise ja alkoholi pruukimise koosmõjudega üleüldse tuleks arvestada? Küllap …

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

Kõik artiklid