Tervislik toitumine ei ole kulukas

See on ekslik arusaam, et tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine on kulukas ja eeldab väga eksklusiivsete toiduainete tarbimist. 

Toidupoodide lai valik pakub eri hinnaklassis toiduained, küll aga ei tähenda see igal juhul seda, et kallim meile alati parim oleks. Toidupüramiidi ja toidusoovituste järgi toitudes: süües toite kõikidest viiest põhitoidugrupist ning piirates magusate ja soolaste snäkkide ning teiste lisatavate suhkrute allikate tarbimist, on võimalik teha vägagi taskukohaseid ja tervisliku toitumise põhimõtetele vastavaid valikuid.

Paljud inimesed on isegi avastanud, et teatav toitumise etteplaneerimine aitab kulusid kokku hoida, kuna toiduraiskamist on vähem ja emotsiooni ajendil ostetud energia- ja suhkrurohkete toidutoodete tarbimine on vähenenud. Tasakaalustatud toitumisest saadav hea energia ja investeering heasse tervisesse tulevikuks on vaid boonus.

Lisatavate suhkrute saamise piiramine võib alguses tunduda väljakutse

Lisatavate suhkrutega liialdamine saab üldjuhul alguse meie söömisharjumustest. Kui toitumine on juhuslik ja toiduvalikute tegemisel kaldutakse eelistama kiirelt energiat andvaid ja n-ö otse pakendist söödavaid tooteid, millele võivad iga päev lisanduda ka maiustused ja/või magustatud joogid, on üsna tõenäoline, et lisatavate suhkrute tarbimine on soovituslikust suurem.

Ka meid ümbritsev keskkond – milliste inimestega me kõige rohkem läbi käime, kas töö juures koosolekulauale toodud kommid on pigem norm või erand – võib soodustada lisatavate suhkrutega liialdamist, aga ka vastupidi. Soovides enesetunnet, tervislikku seisundit või kehakaalu muuta, ei ole lisatavate suhkrute piiramine kindlasti ületamatu väljakutse. Leides inspiratsiooni neilt, kelle toidulaud on teraviljade-, puu- ja köögiviljadekeskne, ja harjudes vähem magusama maitsega, võib see isegi meeldima hakata ning varem eksisteerinud maitse-eelistused võivad tunduda harjumatult magusad.

Vitamiinide ja mineraalainete allikad ei ole suhkrud ja siirupid

Nimekiri erinevatest n-ö tervislike suhkru- ja siirupiteallikatest on pikk. Toodete hinnad võivad mitu korda erineda. See on osas inimestes tinginud väärarusaama: mida kallim toode, seda tervislikum. Iga müügimehe eesmärk oma toode võimalikult atraktiivseks muuta, on tinginud olukorra, kus mõnikord on toidule antud omadused, mida sel tegelikult ei ole.

Suhkrute ja siirupite vitamiinide ning mineraalainete sisaldused soovituslikes tarbitavates kogustes on olematud. Ükskõik millisega neist liialdades on oht saada toidust liiga palju energiat ning võrreldes saadava energiakogusega on vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete sisaldused liiga väikesed.

Toidupoes otsuseid tehes tuleks meil lähtuvalt oma võimalustest ja soovidest teha parim otsus. Juhul, kui kallima suhkru või siirupi peame ostma mingi muu toidukauba arvelt, näiteks selle pärast jääb ostmata kilo köögivilju – isegi, kui köögiviljade ettevalmistamine ja söömine tundub tüütu tegevus –, siis see valik pole tervise seisukohast põhjendatud. Juhul kui otsus on tehtud maitse-eelistustest lähtuvalt ning see otseselt ei mõjuta meie toimetulekut, siis muidugi on see õigus meil alati olemas.

Tasub meeles pidada, et see, kas toitumine on tervislik, ei ole niivõrd määratud sellega, millist suhkrut või siirupit me tarbime, kui me teeme seda mõistlikus koguses, vaid kui mitmekesine on meie üldine toiduvalik, kas energia ja toitainete saamine on keha vajadustele vastav.

Kristin Salupuu
Projektijuht
Tervise Arengu Instituut

Foto: Supertrooper at FreeDigitalPhotos.net

30. november 2021

Päkapikkude kriisikoosolek: mida kingipakki panna?

Soovituslik lugemine kõikidele lapsevanematele kingipakkide teemal

4. november 2021

JOKK-skeemid toitude pakendite märgistusel ajavad segadusse

Kuidas teha paremaid valikuid poes? Mida tegelikult räägib meile pakendil olev info? Luubiga poodi Kui rääkida inimestega toidupakenditel olevast infost, tuleb varem või hiljem jutuks, …

7. september 2021

Toit ja alkohol – millal sõbrad, millal vaenlased?

Kas pokaal-kaks õhtust veini aitab kehakaalu hoida? Kas purk energiajooki vähendab joovet ja parandab enesetunnet? Milliste toitumise ja alkoholi pruukimise koosmõjudega üleüldse tuleks arvestada? Küllap …

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

Kõik artiklid