tai
Tervisliku toitumise informatsioon
EST
RUS
Menüü
Menüü
TAI_toidupyramid_logo_EST
Peida menüü
Viktoriin
Avaleht
Toidulisandid
Kuidas tervislikult toituda
Soovitused tervislikuks toitumiseks
Miks me sööme
Toidusoovitused
Liikumine
Päevane portsjonite arv
Portsjonite suurused
Teraviljatooted ja kartul
Köögiviljad, puuviljad ja marjad
Miks ja kui palju?
Kuidas köögiviljad maitsvaks teha
Mis juhtub viljadega töötlemisel
Vitamiinid, mineraalained ja kiudained puu- ja köögiviljades ning marjades
Ülekaal puu- ja köögiviljadest
Piimatooted
Kala, muna ja liha
Pähklid, seemned ja õliviljad ning lisatavad rasvad
Suhkur, maiustused, magusad ja soolased näksid
Suhkur ja magusained
Kas kõik süsivesikud on suhkrud
Suhkrud looduses
Suhkrud puuviljades ja marjades
Lisatud suhkrud
Mesi
Magusained
Magusamaitselised lisaained
Ülimagusad magusained
Süsivesikute ja suhkrute vajadus
Kui palju magusat võib süüa?
Kuidas süüa vähem suhkrut?
Millistest toitudest suhkruid saadakse?
Tooted, mis võivad üllatada oma suhkrusisaldusega
Kuidas saada teada, palju on toidus suhkrut
Soovitused suhkru ja suhkrurikaste toitude tarbimise vähendamiseks
Suhkrute mõju organismile
Süsivesikud ja tervis
Kas suhkrusõltuvus on olemas?
Kas lisatavate suhkrute tarbimist on vaja vähendada?
Sool
Miks ja kui palju soola vajame?
Kust saame naatriumi ja soola?
Toidu valmistamisel kasutatavad soolad
Sool pakendi märgistusel
Miks on vaja soola saamist piirata?
Kuidas vähendada soola saamist?
Soolasisaldus erinevates toiduvalikutes
Energiajoogid
Energiajookide koostisained
Energiajookide mõju tervisele
Soovitused energiajookide tarbijatele
Teised toidud ja joogid
Kofeiin
Taldrikureegel
Müüdid toitumise kohta
Energia ja toitainete vajadused
Mis on toiduenergia
Põhitoitained
Valgud
Rasvad sh rasvhapped ja kolesterool
Süsivesikud, sh kiudained
Vesi
Vitamiinid
A-vitamiin
D-vitamiin ehk kolekaltsiferool
E-vitamiin ehk α-tokoferool
K-vitamiin
B1-vitamiin ehk tiamiin
B2-vitamiin ehk riboflaviin
Niatsiin ehk B3-vitamiin
Pantoteenhape ehk vitamiin B5
B6-vitamiin
Biotiin
Folaadid
B12-vitamiin ehk kobalamiin
C-vitamiin ehk askorbiinhape
Mineraalained
Naatrium
Kaalium
Kaltsium
Magneesium
Fosfor
Raud
Tsink
Vask
Mangaan
Jood
Seleen
Väävel
Kloor
Molübdeen
Kroom
Fluor
Bioaktiivsed ühendid
Seedimine ja ainevahetus
Seedekulgla ehitus
Toitainete seedimine ja imendumine
Makrotoitainete seedimine ja imendumine
Kehakaal
Ülekaal
Kehakaalu langetamine ja harjumuste muutmine
Energiadefitsiit ja tulemusele suunatud eesmärgi seadmine
Toitumise hindamine
Energia jaotus toidukordade vahel
Joogid kaalulangetamisel
Kehaline aktiivsus
Kehakaalu säilitamine
Ohud kehakaalu langetamisel
Toitumine erinevates eluetappides
Toitumine raseduse ajal
Ebamugavustunded ja haiguslikud seisundid
Aneemia
Gestatsioonidiabeet
Iiveldus ja oksendamine
Kõhukinnisus
Kõrvetised
Rasedusaegne hüpertensioon
Toidu ohutus raseduse ajal
Toitumine imikueas
Rinnapiimaga toitmine
Müüdid rinnapiima ja imetamise kohta
Piimasegu ja lisatoit
Tahke lisatoit
Alla kuuekuune imik
6-8 kuune imik
9-11 kuune imik
Imikute energia- ja toitainete vajadus
Allergeenid toidus
Enamlevinud allergiat põhjustavate toitude tutvustamine lapsele
Erinevad toidugrupid imikute ja väikelaste toidulaual
Gaasivalud
Laste toitumine
Soovitused vanematele
Puu- ja köögiviljad
Laste energia- ja toitainete vajadus
Teismeliste toitumine
Teismeliste energia- ja toitainete vajadus
Toitumine vanemas eas
Toidusoovitused vanemaealistele
Toiduenergia vajadus vanemas eas
Kehamass vanemas eas
Liikumine vanemas eas
Ravimite ja toidu koosmõju
Vanusega muutunud maitsmismeel ja raskused söömisel
Soovitused vanemaealistele toidu ostmisel
Toitumine üleminekueas
Toitumine majanduslikult raskel ajal
Toitumine ja haigused
Tsöliaakia
Toidutalumatus
Laktoositalumatus
Toiduallergia
Söömishäired
Anoreksia
Buliimia
Liigsöömishäire
Häirunud söömiskäitumine
Emotsionaalne söömine
Hambahaigused
Diagnoosimine, ennetamine, ravi
Kuidas toituda, et hambad terved püsiksid
Toitumissoovitused erinevate haiguste puhul
Toitumine südame- ja veresoonkonnahaiguste korral
Toitumine kasvajate ja kiirituse korral
Toitumine luu- ja lihashaiguste korral
Diabeet
Toitumine osteoporoosi ennetamiseks
Erinevad toitumisviisid
Taimetoitlus
Taimetoitluse põhjused
Hästi kavandatud taimne toitumine
Hästi kavandatud veganitoitumine
Vajalike toitainete saamine
Toitained, mis vajavad veganitoitumisel enim tähelepanu
Soovitused toitainete puuduse vältimiseks
Dieedid
Soovitused toidu ostmisel
Pakendi märgistus
Toidu nimetus
Koostisosade loetelu
Netokogus
Säilimisaja ja säilitamise eritingimused
Toitumisalane info
Jätkusuutlikkus
Toidu ohutus
Toidu ohutuse tagamine kodus
Külmaahela säilitamine
Ristsaastumise vältimine
Kuumtöötlemine
Jahutamine
Külmutamine
Sulatamine
Taaskuumutamine
Isiklik hügieen
Toiduhügieeni ABC
Toidu kaudu levivad haigused
Lisaained
Artiklid
Nõuandenurk