Tervislik toitumine
27. aprill 2014
Tere,
Loen üha enam levinud D-vitamiini puudusest inimorganismis ja selle tohutust vajadusest.
Ise tunnen peaaegu igal kevadel, et organism on kuidagi nõrk ja tavaliselt olen märtsis-aprillis pikemalt ja tõsisemalt haige.
Kas selline nõrkus võib-olla mingil määral tingitud D-vitamiini puudusest ?
Kas soovitus võtta D-vitamiini kuni oktoobrist-mai kuuni toidulisandina on mõistlik?
Millistes kogustes võiks tarbida küüslauku?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
D-vitamiini olulisusest räägitakse viimasel ajal üha enam. Kevadväsimust seostatakse ennekõike küll C-vitamiini puudusega, kuid organismi seisundit mõjutavad kõik toitained, sh D-vitamiin. Hetkel kehtvate toitumissoovituste põhjal peaksid täiskasvanud saama D-vitamiini päevas 7,5 mikrogrammi, kuid uued põhjamaade soovitused on tõstnud selle juba 10 mikrogrammi peale. Lisaks on soovitus, et inimesed, kes eriti väljas ei käi, peaksid talvekuudel saama 10 mikrogrammi toidust ning lisaks võtma igapäevaselt 10 mikrogrammi toidulisandina. Seega on toidulisandi võtmine hea soovitus juhul, kui Te viibite suurema osa ajast toas ning eriti juhul, kui sööte ka kala (mis on peamiseks D-vitamiini allikaks) suhteliselt harva.
Mis puudutab küüslauku, siis ühegi toiduga ei maksa üle pingutada, olgu ta nii “tervislik” kui tahes. Otseseid koguselisi soovitusi on raske anda, eks see sõltub nii Teie maitse-eelistustest kui ka võimalikust mõjust organismile.