Menüü

Sool

Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist.
Triiki täis teelusikatäis soola kaalub umbes 5 g ja sisaldab ligikaudu 2000 mg naatriumi.

Umbes 90% naatriumist saab enamik inimestest soolast, mida on kasutatud toitude tootmisel või toidu valmistamisel.
Seetõttu polekski vajalik soola toiduvalmistamisel eriti palju kasutada.

Soola (NaCl) ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel 2,5–3 g, teatud juhtudel isegi 6–8 g ja see sõltub:

  • kehakaalust,
  • füsioloogilisest seisundist – oksendamine, kõhulahtisus ning haigused suurendavad reeglina naatriumi vajadust,
  • kliimatingimustest,
  • füüsilisest aktiivsusest – higistamisel naatriumi vajadus suureneb,
  • neerude võimest imendada naatriumi tagasi,
  • toitumisviisist – taimetoitlastel võib tekkida kergemini naatriumi puudujääk.

Tavaline täiskasvanud inimene ei tohiks päevas saada naatriumi kokku rohkem, kui seda sisaldub kuues grammis soolas.

Vaatamata soovitustele ning pidevale inimeste teavitamisele vähendada soola ja soolaste toitude tarbimist, tarbitakse Euroopas keskmiselt 10–15 g soola päevas.

Miks on vaja soola tarbimist piirata?

sool_statistika-1
Soola kahjulik toime tuleneb naatriumi liigtarbimisest. Naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib osadel inimestel tõsta vererõhku ja suurendada seeläbi südamehaiguste riski. Ülekaal, liigne alkoholitarbimine, diabeet ja stress suurendavad soola vererõhku tõstvat toimet veelgi, sest need halvendavad neerude võimet eritada soola.

Kuidas soola tarbimist vähendada:

  • kasuta vähem keedusoola,
  • tee endale selgeks, millised toiduained sisaldavad palju soola ja vali vähem soolaseid,
  • võimalusel vali sarnaste toiduainete seast väiksema soolasisaldusega variant, selle kohta leiab info pakendilt,
  • vali võimalikult vähe töödeldud toiduaineid:
  • valmista toitu värsketest või külmutatud toiduainetest, sest nende soolasisaldus on väiksem,
  • töötlemata liha, kana ja kala sisaldab vähem soola, kui suitsutatud ja soolatud. Loe alati pakendilt toote täpset koostist, sest ka töötlemata näivale lihale on tihti säilimiseks soola lisatud.
  • pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad tavaliselt rohkem soola. Vältida tuleks konserve jm valmistoite. Konserveeritud toiduainete ostmisel otsi vähese soolaga või soolata valmistatuid,
  • vahepaladeks vali puu- ja köögiviljad alternatiivina soolastele suupistetele,
  • salatite valmistamisel kasuta õli või mahla, sest salatikastmetes on tavaliselt palju soola,
  • toidu maitsestamiseks kasuta soola asemel kõikvõimalikke ürte. Eelsita neid ka maitseainesegudele, sest ka need võivad sisaldada soola.

Näiteks sobib maitsestada:

  • suppi paprika ja tšillipipraga,
  • kanarooga karri, peterselli ja küüslauguga,
  • kastmeid loorberi, pune ja küüslauguga

Jäta meelde:

  • enne toidu maitsmist ära lisa sellele soola. Siin aitab see, kui soola lauale ei panegi
  • einestamisel kodust väljas, kas siis restoranis või tööl, palu endale valmistada vähemsoolast toitu.

Harjumine magedama toiduga toimub kiiresti. Soola tarbimise mõistlik vähendamine ei ole tervisele ohtlik. Keedusoola, sisuliselt naatriumi ja kloori puudust ei pea tasakaalustatud segatoitu tarbivad inimesed kartma.

Suurimateks naatriumi allikateks on keedusool, puljongipulber, sojakaste, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, sink, vorstid, juust, leib, lihasaadused, oliivid, ketšup.

Umbes 1 g soola (päevane maksimaalne soovitus 5–6 grammi) sisaldub näiteks:

  • 2 g puljongipulbris,
  • 20 g soolaheeringas,
  • 15 g oliivikonservis,
  • 40 g ketšupis, soolakurgis, kartulikrõpsudes või maisihelvestes,
  • 50 g suitsusingis või viinerites,
  • 50 g rosoljes,
  • 60 g verivorstis,
  • 6080 g juustus või 80100 g leivas.

Vaata, palju sina päevas soola sööd.
Võrdle ka toote soolasisaldust teiste sarnaste toodete omaga.

Erinevad toidusoolad

Tootmisviisi järgi võib soola jagada kolme põhigruppi: meresool, jäme sool ja peen sool ehk keedusool. Lisaks tuntakse veel mitmeid lisanditega sooli. Soolale võib...

Loe edasi