Menüü

13. september 2016

Puu- ja köögiviljad ning marjad – antioksüdantide varaait

Paljud bioaktiivsed ühendid omavad antioksüdantseid omadusi. Need on valdavalt taimedes leiduvad ühendid, mis ei ole küll esmavajalikud toitained, kuid mis siiski võivad omada positiivset efekti …

30. august 2016

Ootame söögikohti köögiviljakampaaniasse!

Tervise Arengu Instituut ootab tervisest hoolivaid söögikohti osalema kampaanias „Köögiviljad kaalu ei kasvata“. Soovime suunata inimesi valima köögiviljarikkamaid toite. Kampaaniat korraldatakse seitsmendat korda. Seekord on …

8. juuni 2016

Väikelaste menüü koostamisel tuleks eelistada nitrititega töötlemata lihatooteid

Keskmine nitriti saadavus lihatoodetest ja joogiveest jääb Eesti laste puhul oluliselt alla lubatud ohutu koguse. Siiski tuleks väikelaste menüü koostamisel eelistada nitrititega töötlemata lihatooteid ning …

25. mai 2016

Nitraadihirmus köögiviljade tarbimist piirama ei pea

Kuigi värsked köögiviljad on tervisliku toitumise alus, tuleb arvestada nendes sisalduvate nitraatidega, mis on teatud kogusest alates organismile kahjulikud. Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) hinnangul ületab aga …

11. mai 2016

Toiduenergia – kohuke või kaerahelbepuder?

Toiduenergiat saame toitude seedimisel vabanevate teatud toitainete ja muude ainete lõhustamisel. Pane ennast proovile ja katsu ära arvata, millistest järgnevatest ainetest meie organism energiat (s.o …

15. aprill 2016

Noore mehe tervist ohustavad liigsed kalorid ja liiga vähe füüsilist pingutust

Kuigi märkimisväärne osa Eesti noortest meestest hindab ise oma toitumist tervislikuks ning teadlikkust toitumisest heaks, kipub suur osa neist olema siiski ülekaalulised. Liigsed kalorid, vähene …

1. aprill 2016

Liikumine on elu ja südametervise alus!

Südamenädalat on Eestis tähistatud juba 1993. aastast. Sündmus on aasta-aastalt muutunud järjest olulisemaks ning südamenädalast on saanud juba südamekuu. Aprillis on soovijatel üle terve Eesti …

15. märts 2016

Euroopas kavandatakse meetmeid toiduga saadavate transrasvade vähendamiseks

Vastvalminud Euroopa Komisjoni raport „Toidus ja elanike üldises dieedis sisalduvate transrasvhapete kohta“ analüüsib võimalusi toiduga saadavate transrasvhapete  vähendamiseks. Raportis jõutakse järeldusele, et kõige tõhusam viis selleks …

18. veebruar 2016

Kas tervislik toitumine on kallis?

Kui rääkida toitumisest, siis alati leidub inimesi, kes ütlevad, et nad sööksid muidu küll tervislikult ja nii nagu soovitatakse, ent see on liiga kallis. Uute …

25. jaanuar 2016

EKSPERIMENT: Kas iga suutäie lugemine aitab kaalu langetada?

Aastalõpu söömingud on läbi ja kaalunumber liiga suureks kasvanud. Uuel aastal tahan kindlasti alla võtta, kuigi seni pole ma suutnud ühtegi dieeti pidada, isegi mitte …