Toidu ohutus

Anonüümne

11. juuli 2014

Toidu ohutus

Tere!

Palju on räägitud sellest, et maksas talletuvad lisaks kasulikele ainetele (vitamiinidele ja mineraalainete) ka raskemetallid ning maksa ei tohiks tarbida üle 2-3 korra kuus. Nüüd on aga tuldud välja jutuga, et tegelt see raskemetallide osakaal on nii väike ja kui vältida toksiinide/raskemetallide pärast maksa, siis tuleks vältida ka muud ülejäänud liha. Üks artikkel on selline, mida lugesin: http://www.marksdailyapple.com/does-the-liver-store-toxins/#axzz36aTZhLQs . (Tean, et see pole just kõige teaduslikum artikkel, aga inimesed lähevad selle jutuga väga kergesti kaasa).
Kui palju on sellisel artiklil tõepõhja all? Kas tõesti maksa talletunud toksiinide ja raskmetallide osakaal on nii väike, et maksa tarbisel ei pea sellele tähelepanu pöörama. Mind huvitab väga professionali arvamus sellest teemast.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Maksa kogunevad tõepoolest näiteks rasvlahustuvad vitamiinid, aga ka mingil määral toksilisi aineid nagu näiteks raskemetallid. See, palju konkreetses maksas raskemetalle olla võiks, sõltub ennekõike sellest, kus loom elanud või mida söönud on. Kuna iga partiid ei ole võimalik analüüsida, siis seetõttu ongi antud soovitus, et maksa ei tohiks süüa üle 2-3 korra kuus, et vältida võimalikku ohtu saasteainetega. Samuti sisaldab maks arvestatavas koguses A- ja B12-vitamiine, mida võib liigsel maksa söömisel saada liiga palju.
Toitumise üks põhimõtetest on mõõdukus ja see kehtib ka maksa söömise puhul.