Tervislik toitumine

Anonüümne

20. november 2020

Tervislik toitumine

Tere! Mida teha, kui 8,5 kuune laps öösel enam rinnapiima ei söö ja see on tunduvalt vähendanud rinnapiima teket. Sööb rinda 21 ajal õhtul ja 4-5 ajal hommikul. Hommikul 8 ajal sööb putru ja pärast saab rinda peale. 11 ajal on lõunasöögiks püree, pärast sööb rinda peale. Kell 16 sööb ainult rinda, õhtul 18 ajal püreed ning siis enne magamaminekut 21 ajal rinda.
Küsimus selles, et mulle tundub, et ta ei saa rinnast nii palju piima, kui ta tahaks, et kas peaks piimasegu juurde hakkama andma?
Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tallinna Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja lastearst Reet Raukas: “Tegemist on 8,5 kuuse lapsega, kes on hakanud rinnast harvemini sööma ning emal on kahtlus, et laps saab rinnapiima vähe. Laps sööb 3 korda tahket toitu, mis on antud vanuses soovituslik sagedus ning 4 korda rinnapiima. Rinnapiima tekib emal rinda nii palju, kui laps sealt välja imeb ehk on vähetõenäoline, et rinnapiima kogus on vähenenud.
Lapsele süüa valmistades tasub jälgida, et pakutav toit sisaldaks piisavalt energiat – pudru valmistamisel võib kasutada täispiima ning lisada kas toiduõli või võid; köögiviljapüree peaks kindlasti sisaldama kas liha, kala või muna ning vajadusel võib sellessegi toitu lisada rasvainet, puuviljapüreesse võib tasapisi hakata lisama näiteks maitsestamata jogurtit energiasisalduse suurendamiseks. Kõik piimatooted, mida lisatakse toitudele, lähevad kasutatud piima arvestusse. Sel viisil ei teki vajadust piimasegusid kasutada, mis võiks vähendada rinnapiima kogust – laps võib rinnapiima asemel hakata eelistama piimasegu ning rinnapiima kogus väheneb veelgi.
Lapse vanuse suurenemisel saab järjest rohkem pakkuda tahket toitu, mis kergendab üleminekut perega samale toidule.”