Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

29. oktoober 2020

Toit ja toidu valmistamine

Tere.
Olen 70+ ja viimasel ajal seoses terviseprobleemidega liigun vähe ja kaal on tõusnud 5kg sel aastal. Järelikult pean tõsiselt tegelema toitumisega. Kust leida retsepte ja nõu, eriti juurviljade valmistamiseks? Olen vaadanud ringi toitumisnõustajate järgi, aga nende sihtgrupp on teine ja samuti hinnaklass. Varem olid TAI leheküljel retseptid, aga nüüd ma ei leidnud neid. Perearsti ülekaal ei häiri, järel sealt ma abi ei saa.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõigepealt tasuks kindlaks teha, kas kaalutõus on nii suur, et selle pärast muretseda. Eakate puhul kehtivad teistsugused kehamassiindeksi väärtused. Üle 65 aasta vanuste inimeste soovitatav kehamassiindeks (kaal kilogrammides jagatud pikkuse (meetrites) ruuduga) on 23–29,9.  Optimaalne oleks see hoida kuni 27, sest siis on koormus liigestele väiksem ning ka endal liikumine kergem. 
Köögiviljade söömine on igati teretulnud. Üks retseptivihik on meie lehel siin. Kindlasti tasub vaadata ka Toidutare või Nami-nami lehtedelt vahvaid retsepte, sisestades otsingusõnasse näiteks selle köögivilja, mille baasil te rooga valmistada sooviksite.