Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

26. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere

Oleksin rõõmus, kui saaksin Teilt natuke lisainfot erinevate toiduõlide kohta. Kas on näiteks oluline, et ühe toidu puhul kasutataks just oliiviõli ning teise puhul rapsiõli?

Olen kasutanud juba mitu aastat külmpressitud oliiviõli söögitegemisel – nii salatites kui ka praadimisel – sest see on väidetavalt tervislikum kui muu. Samas oleks hea teada, kas järsku praadimiseks või lapsele toidutegemiseks ei peaks kasutama mõnd muud õli? Või on eri õlidest saadavad kasulikud ained erinevad, nii et oleks hea vaheldumisi mitut õli kasutada?

Kui hinna- ja maitsekriteerium kõrvale jätta, siis kas on mingeid tõsiseltvõetavaid eeliseid/puudujääke ühel või teisel toiduõlil?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Üldiselt kehtib reegel, et rafineeritud õlisid (nt rapsiõli) võiks kasutada praadimiseks, külmpressitud õlisid (nt oliiviõli) salatites. Külmpressitud õli ei sobi praadimiseks, kuna sisaldab palju keemilisi ühendeid, mis kõrgel temperatuuril võivad muutuda tervisele kahjulikeks ühenditeks.
Kui vaadata asendamatute rasvhapete poole pealt, siis tuleks pigem eelistada õlisid, milles on rohkem oomega-3-rasvhappeid. Kuigi nii oomega-3- kui ka oomega-6-rasvhapped on mõlemad vajalikud, siis olulist rolli mängib ka nende koguseline suhe, mis ideaalis peaks olema 1:1, kuid tegelikult kaldub olema pigem 1:20. Selline paigast ära suhe võib tõsta südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski. Oomega-3-rasvhapete sisalduse poolest on parimad õlid lina-, põldutuderi- ehk cameline ning rapsiõli. Samuti sisaldub palju oomega-3-rasvhappeid kalades, mistõttu peakski kala sööma vähemalt 2-3 korda nädalas.
Õlis praadimise puhul tuleks kindlasti tähelepanu pöörata veel paarile asjale. Praadimiseks tuleb õli võtta minimaalselt ja vältida kõrgeid temperatuure (nö õli suitsemist), et ei tekiks kantserogeenseid (so vähkitekitavaid) ühendeid. Enne praadimist on soovitatav pann ja õli kuumutada, kuna madalal temperatuuril praadides imab toit endasse rohkem rasva. Pärast praadimist tuleb pann õlijääkidest hoolikalt puhastada, sest õhuke õlikiht rääsub kiiresti. Kord juba kuumutatud õli teistkordseks praadimiseks kasutada ei ole soovitatav. Paneerimisel toiduainete rasvasisaldus suureneb mitu korda, sest paneering imab palju rasva. Rasva ei ole vaja lisada, kui kasutada mittenakkuva teflonkattega panne.