Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. mai 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tervist,

olen mõelnud pikka aega ideoloogilise küsimuse peale, ega suuda vastust leida. Palju räägitakse praegu nii soola kui suhkru liigtarbmisest. Kuidas on aga reaalselt võimalik igapäevaselt vältida nende ületarbimist kui kaubandusvõrgus müüdavatel toiduainetel (ei pea silmas isegi valmistoite ega poolfabrikaate) on sees sellised soola ja suhkru kogused, et normi ületamine toimub mängleva kergusega? Liiga magusa poejogurit asemel ise marjadest ja maitsestamata jogurtist vähemmagusa (ja kindlasti ka tervislikuma ja (!) maitsvama) kokkukeeramine on tüütu, ent mitte võimatu, loomulikult. Ent kuidas muude asjade osas (kasvõi sool maitsestatud kodujuustus, vorstis vms) olukorda vähegi kontrollida?

Aitäh vastuse eest!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Olete tõstatanud väga õige probleemi. Meie valik poodides muutub üha enam suhkru- ja soolarikkamaks, aina raskem on leida nn naturaalseid tooteid. Poeketid soovivad, et inimesed nende tooteid ostaksid ning toodete säilivusaeg oleks võimalikult pikk. See omakorda toob endaga kaasa selle, et tootjad peavad üha enam kasutama soola, suhkrut, lisaaineid. Kuigi paljud inimesed räägivad sellest, et nad tahavad saada lisaainevaba toitu, siis tegelik elu näitab seda, et poodides inimesed eelistavad ikkagi toite, mis näevad ilusad välja ja säilivad kaua (ehk siis sisaldavad lisaaineid, soola jne). Ühelt poolt tootjad küll vähendavad toodetest soolasisaldust (nt teatud vorstid ja viinerid), kuid teisest küljest tuleb müügile aina enam tavalist liha-kana, mis on pakendatud ja maitsestatud või õrnsoolatud. Kui inimene vaatab ainult hinda, siis tunduvad need viimased soodsamad osta. Tihti aga on selliste toodete lihasisaldus ainult 80-90% (ülejäänud siis vesi, sool, maitseained vm) ning arvutades hinna puhta liha peale ümber, oleks hoopis soodsam osta ikkagi tavalist maitsestamata liha. Seega on ainuke soovitus siiski osta võimalikult vähetöödeldud toitu – puu- ja köögiviljad, puhas liha, kana ja kala, maitsestamata jogurt jne- ning valmistada sellest toidud ise. Teiste toitude puhul, mida ise teha ei anna või on väga keeruline ja aeganõudev (nt juust, leib) tuleks siis lihtsalt otsida väiksema soolasisaldusega tooteid. Poolfabrikaate, valmistoite ja maiustusi süüa aga võimalikult harva.