Toitumine ja tervis
16. märts 2018
Tere,
Toitun normaalselt kuid mõnikord on kõhus pärast söömist valus. Millistest toiduainetest peaksin loobuma? Arst soovitas mul dermatiidi vastu hoiduda gluteenist ja laktoosist ning seda ma ka teen. Aitäh!
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kirja teel ei ole võimalik panna diagnoosi ega öelda, mis võib olla valu põhjuseks. Valu võib põhjustada näiteks mõne toidu söömisel tekkivad gaasid, kuid põhjus võib olla ka milleski muus. Kui valu on väga häiriv ja sagedane, tuleks kindlasti pöörduda arsti vastuvõtule. Soovitan pidada toidupäevikut, kus oleks kirjas, mis kell ja mida täpselt sõite (ka roogade koostises olevad toiduained ja kas need olid nt keedetud või toorel kujul) ning kellaajaliselt lisada juurde, kas tekkis valu ja kui tugev see oli. Selliselt toimides on võimalik juba ka ise välja selgitada potentsiaalsed toidud, mille söömisel valu tekkida võib. Kui neid edaspidi vältida, aga valu ikkagi ei kao, tuleks kindlasti konsulteerida arstiga.