Toidu ohutus

Anonüümne

15. veebruar 2022

Toidu ohutus

Tere!

Laps (kohe 7-kuune) sõi kogemata paar väikest ampsu köögiviljapüreed, mille sees oli toores sügavkülmutatud lõhekuubik (paari cm). Kas see võib lapsele kuidagi mõjuda? Kui suur tõenäosus on sellest saada näiteks listeeriat? Tavapäraselt on kuubikud keedetud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna nõunik Katrin Kempi: “Kuna väikelapse immuunsüsteem on alles välja kujunemas, on ta vastuvõtlikum ka haigustekitajate suhtes. Kui tekib kahtlusi lapse tervise osas, siis soovitame ühendust võtta arstiga. 
Esitatud küsimuse alusel ei ole võimalik hinnangut anda haigestumise tõenäosusele. Listeria monocytogenes on saastunud toiduga inimestele ülekanduv haigustekitaja, mida leidub pinnases, mullas, vees, taimedel ning imetajate soolestikus. Listeria monocytogenes on võimeline kasvama ka külmkapi temperatuuridel (2-4 °C juures), kuid mida madalam on temperatuur, seda aeglasemalt Listeria monocytogenes kasvab. Listerioosi peiteperiood on keskmiselt 3 nädalat, kuid võib küündida 70 päevani.”