Tervislik toitumine
19. november 2017
Tere!
Kas parim vahepala on söögikordade vahel küpsis ja šokolaad?Mis see teeb kui söön nii?
Kas kõik lisaained on toidus kahjulikud?Kas on?Miks?Mis see teeb?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Küpsis ja šokolaad ei ole kindlasti parimad vahepalad. Seda kahel põhjusel. Kui sööd neid liiga palju ja ületad seeläbi oma päevast vajalikku energiasaamist, võid muutuda ülekaaluliseks. Teine, suurem põhjus on isegi selles, et sellised magusad näksid annavad küll palju energiat, rasvu, süsivesikuid, kuid sisaldavad vähe või üldse mitte kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid. See omakorda tähendab seda, et kui sööd neist asjadest kõhu täis, jäävad söömata täisteratooted, puu- ja köögiviljad, piimatooted, kala, pähklid-seemned jm toidust, kust kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid saaksid. Kõik need aga on organismi tervise seisukohalt äärmiselt olulised.
Kõik lisaained, mida on lubatud toidus kasutada, on kasutatavates kogustes ohutud. Seda aga ainult juhul, kui inimene ise sööb mitmekesiselt ning ei tarbi pikaajaliselt suurtes kogustes vaid ühtmoodi asju (nt kummikomme, light-karastusjooke vm). Viimasel juhul võib tõepoolest mõne lisaaine kogus ületada lubatut ning kaasa tuua terviseprobleeme. Samuti võivad mõned lisaained (ennekõike sünteetilised magusained ning asotoiduvärvid) mõnel inimesel esile kutsuda ülitundlikkuse nähte, mistõttu need inimesed peaksid neid lisaaineid kindlasti vältima. Kuna toidusoovitustes soovitatakse toit valmistada ise värsketest toorainetest, siis selline lähenemine juba iseenesest viib toiduga saadavate lisaainete koguse miinimumini. Lisaainetest saab täpsemalt lugeda siit.