Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

19. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Palju on räägitud agaavi siirupi eelistest tavalise suhkru ees, kuna ta ei tõsta hüppeliselt suhkru taset organismis. Ise olen kasutanud ka juba mõnda aega magustajana agaavi siirupit. Nüüd aga olen lugenud erinevatelt interneti saitidelt hoopis selle kahjulikkusest. Pidavat sisaldama saponiini, mis on seebilaadne aine ja mida leidub ka pesupähklites. Kuidas suhtuda sellisesse infosse?Paljud öko poed mujal maailmas on selle müügi lausa lõpetanud kuid meil müüakse seda siiani! Kas on soovitav üldse enam edasi seda kasutada? Mida oskate öelda riisisiirupi kohta?
Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi emerioitdotsent Tiiu Liebert: “Agaavi siirupit toodetakse agaavi mahlast, mille põhiline süsivesik on inuliin. Viimane koosneb fruktoosi jääkidest. Mahla hüdrolüüsimisel laguneb inuliin fruktoosiks, seejärel vedelik kontsentreeritakse. Fruktoosisisaldus erinevates siirupites võib olla 50…90% ja see sarnaneb kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupiga. Agaavisiirupi glükeemiline indeks ja glükeemiline koormus on lähedane fruktoosile. Fruktoos surub alla leptiini eritumise, see on aga hormoon, mis annab sulle signaali, et söödud on piisavalt, kõht on täis. Seega võib rohke fruktoosi tarbimine tõsta hoopis kehakaalu, vere triglütseriidide taset. Erinevad agaavi liigid võivad sisaldada ka saponiine, millistest mõned võivad olla toksilised.
Riisisiirupit toodetakse keedetud pruuni riisi hüfrolüüsimisel ensüümidega, mille tulemusel tärklis laguneb põhiliselt malltotrioosiks ja maltoosiks. Olenevalt koostosest, võib riisisiirupi magusus olle ligi 2 korda väiksem kui suhkrul.”