Toitumine ja tervis

Anonüümne

31. august 2011

Toitumine ja tervis

Tere!
Oskate te nõu anda, et milline võiks olla päevamenüü mao ülihappesuse korral? Mida süüa hommikul, lõunal, õhtul ja vahepaladeks?
Leitud info põhjal tundub , et lubatud on väga vähesed toiduained-
hautatud-keedetud liha ja köögiviljad ning joogiks taimeteed. Millist
leiba võiks süüa musta leiva asemel? Ja magustoiduks?
Tänan!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Liidia Kiisk, Tartu Ülikooli kliinikumi dieetraviarst.
Ülihappesuse korral soovitan kõigepealt pöörduda gastroenteroloogi poole, et määrata medikamentoosne ravi (omeprasool jt), et vältida reflukshaiguse, erosiooni või haavandi teket. Tavaliselt erilist ph-dieeti ei ole vaja pidada, süüa ikka mitmekesiselt, sest organism saab ise ph- tasakaaluga hakkama. Jälgida, et söömise vaheajad oleksid 3-3,5 tundi. (+ tablett-ravi)
Ei soovitata väga sageli süüa. Päevas kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala enne lõunat ja 2 tundi enne magamaheitmist. Kui see ei aita, siis jälgida millised toidud teile ei sobi.
Esialgu soovitan piirata ja jälgida, kas on muutusi:
– must kohv ja tee, kakao, šokolaad
– apelsinimahl, tsitrusviljad
– kõik suhkrut sisaldavad joogid:limonaad, coca-cola
– kõik praetud toidud
– tomat, ketšup
– vürtsikad toidud: pipar, sinep, sibul, küüslauk
– nisujahutooted: pasta, saiakesed (nisujahust valmistatud kastmed asendada riisijahust valmistatutega)
– hapud õunad, marjad jt (soovitatav küpsetada)
– hapud leivasordid (mis sisaldavad pärmi)
– liigne liha tarbimine
Sobivad
– kõik pudrud, eriti riis
– kohupiim, kodujuust, juust, piim, jogurtid
– hautatud köögiviljad (porgand, kapsas jm) ning kartul
– muna, kala
– sepik, riisileib, maisileib, kaeraleib
– hautatud, keedetud toidud
Alkohoolsed joogid ja suitsetamine võivad ph-taset tõsta.
Kokkuvõttes jääb esmaseks ikkagi tablett-ravi. Palun pöörduda perearsti poole, kes suunab vajadusel edasi gastroenteroloogi vastuvõtule. Dieedi osas väga ei piiraks, kuid ei soovita liialdada praadimisega.