Kehakaal
3. märts 2016
Omades oma kehakaalu langetamise püüdlustes n.ö analüüskaalu, olen täheldanud kahte erinevat kehakaalu alanemisetappi: 1) kehakaal langeb aga keha rasvaprotsent on pigem konstantne/mittevähenev ja 2) kehakaal langeb ja seda ilmselt fikseeritava rasvaprotsendi vähenemise näol. Kas oleks võimalik natuke teaduslikult avada nende kahe erineva kaalu vähenemise võimalikke põhjusi toitumise mõistes. Kehalise liikumise poolest suurt kontrasti nende vahel pigem ei näe. Kas ja mil moel on sellisel juhul võimalik vastandlik tegevus: kehaakaalu tõstmine sisuliselt vaid toitumisega lihasmassi suurendamise läbi?
Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev
Kuna puuduvad konkreetsed kirjeldused toiduvaliku, treeningprogrammi ja numbriliste väärtuste kohta, mis kajastaksid kaalumuutust, siis jääb rasvaprotsenti puudutav muutuste kirjeldus ja toodud küsimused mulle veidi segaseks. Konkreetse vastuse andmiseks peaks olema saadaval treening- ja toidutabel ning ajaline graafik, kus näha võrdluses nii kaalu kui rasvaprotsendi muutus. Proovin siiski mingi seletuse anda. Kaal võib teinekord alaneda pigem enam vedeliku ja lihasmassi arvelt kui on valitud valed treeningmeetodid ning toiduvalik on ühekülgne ja piiratud , välistades menüüs olulised toidu- ja toitained. Kui ma teist õigesti aru saan, siis soovite teada, kas kehamassi on võimalik suurendada ainult toitumisega lihasmassi arvelt, kaotades samal ajal rasvakaalu. Toitumine ja õige treeningprogramm peavad siin ikkagi käsikäes käima. Taoline muutus ainult toitumise abil on ebatõenäoline. Soovitan teil oma küsimustega pöörduda mõne nõustaja poole, kes saaks toitumis-, treeningpäeviku kui kehaanalüüsi alusel anda parema seletuse teid huvitavatele küsimustele.