Toidu ohutus

Liivia Tohvelmann

12. mai 2020

Toidu ohutus

Olen leidnud vasturääkivaid nõuandeid linaseemnete kasutamise kohta. Mõned soovitused on mitte kuumutada ei õli ega seemneid, samuti linaseemnejahu. Teised soovitused on just vastupidised, mitte süüa linaseemneid ega linaseemnejahu toorelt.
https://taimneteisipaev.ee/toidunipid/linaseemned/
http://www.lina.ee/arvamused
Mis on õige? Ja kui peaks sööma neid toorelt, kuidas ma saan kindel olla, et neil mingeid baktereid või muid haigusetekitajaid ei ole?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Raivo Vokk: “Linaseemneleotis on tuntud kiudainete vähese tarbimise tõttu tekkiva kõhukinnisuse leevendajana. Seemnete eeltöötlust ei ole vaja. Kindlasti peaks aga jälgima, et ei söödaks üle säilimistähtaja hoitud semeneid. Kui linaseemned on hallitusseentega saastunud, siis ei aita ka lühiajaline kuumutamine, kuna mükotoksiinide lagunemine algab 200-220 kraadi juures.
Linaseemneõli on tuntud toidulisandina just tänu polüküllastumata rasvhapete kõrge sisalduse tõttu, võrreldakse isegi kalaõliga, kusjuures linaseemneõlil on samuti kergesti tuntav kalalõhn. Linaseemneõli kasutatakse külmpressitud õlina, mistõttu on ta valguse- ja temperatuuritundlik. Seega võib seda küll madalal temperatuuril kuumutada, kuid mitte sellega kõrgetel temperatuuridel praadida. Säilitamisel tekkiv mõru maitse võib olla tekkinud valedel tingimustel hoiustamise tagajärjel tekkinud rääsunud rasvhapetest ja sellist õli tarbida ei tohi.”