Toitumine ja tervis
18. juuni 2013
Tere, mul siis selline küsimus, et mida peaksin sööma kui mul on mao põletik e gastriit. Arst ütles, et pean minema kaheks nädalaks rangele dieedile ja ei tohi rasket toitu süüa. Milline on siis kerge toit, peale pudru, jogurti, supi?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kergendatud dieettoitu soovitatame siis, kui tavaline toit ei sobi. Menüü koostamisel lähtutakse üldfüsioloogilistest toitumise põhimõtetest, kus on vaja kahjustatud organit säästa keemiliste, termiliste või mehhaaniliste mõjude eest. Välditakse raskesti seeditavaid, gaaside teket ja sapivaevusi soodustavaid toiduaineid. Dieettoidud peavad olema valmistatud naturaalsetest ja värsketest toiduainetest. Toidud valmistatakse küpsetatult, aurutatult, hautatult või keedetult. Maitsestatakse mõõdukalt soola, suhkru, kaneeli, vaniliini, pipra, maitsetaimedega jms.
Toidusoovitused toiduainete rühmade kaupa:
- Teraviljarühm
Soovitatud: sepik, sai, näkileib, neljaviljahelbed, kaerahelbed, odrahelbed, manna, riis, tatar, hirss, mais, nisujahu, head ka gluteenivabad pagaritooted, riisileivad jne
Ei sobi: odrakruubid, piparkook, tort, lihapirukas, pannkook, rukkileib - Piimarühm
Soovitatud: piim (kui talub!), keefir, pett, jogurt, kohupiim, kodujuust, rõõskkoor, juust, hapukoor
Ei sobi: teravamaitseline juust, hallitusjuust - Liharühm
Soovitatud: kala, veiseliha, kanaliha, vasikaliha, taine sea- või lambaliha, keel, sült, vahel juustu-keeduvorst
Ei soovita: viinerid, sardellid, rasvane sealiha, pihvid, lihakonserv, kalakonserv (sageli liiga piprased, soolased ja madala kvaliteediga), peekon, rasvane sealiha, kananahk, täissuitsuvorst, maasuitsusink, suitsukala - Kartul, aedviljarühm
Sobivad: kartul, porgand, punapeet, kõrvits, värske kurk, hautatud värske kapsas, hautatud lillkapsas, hautatud paprika, hautatud tomatid, lehtsalat
Ettevaatust, ei soovita: roheline hernes piiratult, aedviljakonservid, kaalikas, spinat, rõigas, küüslauk, kuivatatud oad ja herned, hapukurk, hapukapsas, redis - Marja- ja puuviljarühm
Sobivad: mustikas, maasikas, mustsõstar, vaarikas, jõhvikas, kiivi, ananass, banaan, melon, kuivatatud ploomid, pirn, õun, virsik, rosinad, smuutid ja marjakokteilid rõõskkoorega või vahukoorega.
Ei sobi: apelsin, mandariin, sidrun, greipfruut, rabarber, pohlad, pihlamarjad, astelpaju, sidrunikoor, punasesõstramahl, naturaalne õunamahl, tsitrusviljade mahl - Rasvarühm
Sobivad: või, või-taimeõlisegud, rapsiõli, oliivõli, päevalilleõli, sojaõli, lihtne majonees
Ei sobi: praerasvad, samuti searasv, lambarasv, hanerasv, margariin - Magusained
Sobivad: suhkur, mesi, glükoos, fruktoos (puuviljades olemas)
Ei soovitata: sünteetilised suhruasendajad: aspartaam, sahhariin - Joogid
Sobivad: oakohv koorega, taimetee, lauavesi, mahlajook, mineraalvesi, kissell
Ei sobi gaseeritud joogid, naturaalne mahl, kakao, õlu, alkohol - Maitseained ja lisandid
Mõõdukalt lubatud: basiilika, muskaat, pipar, kaneel, vaniliin, sidrunhape, sool, pärm, pähklid, loorber
Ei sobi: teravamaitseline tomatipasta, äädikas, ketšup, seened