Toitumine ja tervis
5. august 2019
Mul on rasedusaegne diabeet. Sooviks teada, mida ma täpselt süüa võin ja erinevaid retsepte.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Väga täpset menüüd ja retsepte on üsna võimatu anda. Küll aga oleksid üldine soovitus püüda vere glükoositaset hoida võimalikult ühtlasena ning jälgida, et kaalu ei tuleks liiga palju juurde. Selleks tuleks jälgida üldist süsivesikute saamist, ennekõike süüa vähem toite, mis sisaldavad rohkesti n-ö kiiresti imenduvaid süsivesikuid (s.o tooted, milles on palju lisatud suhkruid) – kõikvõimalikud magusad näksid (kommid, šokolaad, küpsised, saiakesed, koogid jne), magustoidud ning joogid (karastus- ja mahlajoogid, mahl, kali, jäätee, maitsevesi, vitamiinidega rikastatud vesi, energiajoogid jne). Samuti tasuks olla ettevaatlikum ise suhkru ja mee kasutamisega – natuke võib, aga mitte palju. Kuigi puu- ja köögivilju ning marju tuleb kindlasti süüa, siis vähem tasuks süüa banaani, viinamarju, hurmaad jt suure suhkrute sisaldusega vilju, raseduse perioodil võiks välistada ka kuivatatud puuviljad ning puuviljasmuutid. Köögivilju peaks päevas sööma vähemalt 400 g, kuid puuvilju-marju kokku üle 300-400 g väga ei maksaks (eelistada pigem marju). Kaalu juurdetuleku kartuses ei tohiks hakata nälgima, vaid süüa korralikult ja piisavalt toite kõikidest toidugruppidest, et varustada nii kasvavat loodet kui ennast kõikide vajalike toitainetega. Teraviljatoodetest eelistada täisteratooteid. Süsivesikute allikatena olgu esikohal köögiviljad ja siis teraviljad. Hea oleks neid kombineerida valgurikaste toitudega nagu kala, kana, kohupiim. Sellised kombinatsioonid aitavad hoida veresuhkrut stabiilsemana.”