Toitumine ja tervis

Anonüümne

15. märts 2013

Toitumine ja tervis

Tere,

mul diagnoositi mõnda aega tagasi põlves villoorne sünoviit. Kannatasin selle käes pool aastat, kuid siis tehti artoskoopia ja see aitas. Põlv pole rohkem valu teinud. Nüüd aga lõi mingi haigus sõrmedesse. Sõrmed on valusad ja paistes, kätt rusikasse panna ei saa. Aeg-ajalt on ka kerge palavik, nagu oleks põletik sees. Reumatoloog kirjutas mulle raviks Reliflexi ja Medroli.
Ma püüaks alati võimalikul juhul ilma tablettideta läbi ajada, kuid alustasin siiski hetkel ravi. Enne ravi alustamist jälgisin ühe nädala väga rangelt oma toitumist ja sõin ainult põletikuvastaseid toite- köögiviljad, lõhe, mate tee jne. Jätsin kõik põletikku tekitavad toidud ja pool-fabrikaadid menüüst välja. Selle nädala lõpuks kadus valu mu sõrmedest.
Tahaksingi teada, kas see võis olla kokkusattumus või oleks tõesti võimalik liigesehaigus kontrolli alla saada vaid toitumist karmilt jälgides ja ravimid kõrvale jättes?
Lisaks, kas Eestist leiaks mõne spetsialisti, kes just põletikuvastase toitumise osas nõu oskaks anda?
Tänud!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Peamine soovitus on ikkagi ravida reumatoloogi või ortopeedi ettekirjutuste ja raviskeemide abil.
Toitumise osas ei ole otseselt selliseid toite ega toiduaineid, mis vähendavad valu või ravivad liigese põletikku. Aitab kehakaalu normis hoidmine, et vähendada koormust liigestele. Toitumise osas soovitan jälgida menüü tervislikkuse põhimõtteid: toiduportsjonite tasakaal, toiduainete valikul mitmekesisus. Piirata võiks rasvarikaste lihatoodete ja ka nisujahu osakaalu menüüs.