Kehakaal
14. veebruar 2010
Tere,
Minul mure selline, et võtsin rasedusega juurde enam-vähem 30 kg, 20 sellest tuli kiirelt maha, kuid ülejäänud 10 on pidama jäänud. Olen 158 cn pikk varem kaalusin 65 kg (mida oli ka juba palju), aga nüüd 75 kg. Sooviks kaalu saada 58-60 kilo peale. Olen proovinud piirata maiustusi ja muud kahjulikku ning peale 6 õhtul ei söö. Kuid kahjuks ei oska väga hinnata toitu mis oleks kasulik ja mis mitte, vajaksin mõne spetsialisti abi, kes “kontrolliks” mind ja koostaks toitumis kava. Olen internetist otsinud toitumisspetsialisti võrus, aga kahjuks pole leidnud kuskilt selle kohta infot.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Toitumisspetsialiste, kes aitaksid terveid inimesi nende toitumise suunamisel, on tõepoolest vähevõitu. Sellel aastal peaks olema plaanis luua Tartusse üks toitumise nõustamise kabinet. Senikaua tuleb oma jõududega hakkama saada. Kõigepealt sisestage kõik söödud toidud-joogid (soovitavalt kaalutud, mitte silma järgi hinnatud) toitumisprogrammi. See võib esialgu tunduda tüütu ning programmi kasutamine raske, kuid tegelikult võtab põhimõtete selgekssaamine vaid 1-2 päeva, edaspidi läheb juba kergemalt. Kui menüü on sisestatud, siis annab programm vastuse, kui palju söödud toitudest saab energiat ning toitaineid ja seda on võimalik võrrelda soovitustega. Et alla võtta, tuleks energiatarbimist vähendada oma energiavajadusest umbes 500 kcal allapoole, kuid see ei tohi minna ka põhiainevahetuseks kuluvast energiakogusest väiksemaks. Kui kehakaal väheneb, väheneb koos sellega ka põhiainevahetuseks kuluv energiakogus. Suurendama peab liikumist. Mida väiksem on saadav energiakogus, seda raskem on toiduga kätte saada kõik vajalikud vitamiinid-mineraalaineid. See omakorda tähendab, et kõik toidud, mis on suhkru- ja/või rasvarikkad ent sisaldavad vitamiine-mineraalaineid vähe või üldse mitte, tuleb menüüst välja jätta – kommid, küpsised, šokolaad, küpsetised, karastusjoogid. Samuti tarbida väiksema rasvasisaldusega piimatooteid. Leiva peale ei pea määrima rasvainet, selle võib asendada toorjuustu ja tomati-kurgiviiluga. Toiduvalmistamisel eelistada keetmist-hautamist, kuid kui süüa praetud toitu, siis praadimiseks kasutada rapsiõli väheses koguses. Süüa rohkelt köögivilju, värskelt, kuumtöödeldult, salatites. Viimasele võib lisada pisut oliivõli. Päevas võiks süüa paar viilu teraleiba, samuti hommikusöögiks putru. Lihatooteid süüa vähem, eelistada väherasvast liha, hakkliha, veel parem kana ja kala. Kala peaks olema menüüs vähemalt 2-3 päeval nädalas. Päevas peaks olema 3 põhitoidukorda ja 1-2 oodet. Oodeteks sobivad enim puu- ja köögiviljad, aga ka jogurt, kama, võileivad, taimetee.