Tervislik toitumine

Anonüümne

10. veebruar 2014

Tervislik toitumine

Tere.Minu küsimus on selline,et kuidas on valgud kahjulikud kehale kui neid natuke liiga palju tarbida?Ja mida ma pean tegema et seda kogust vähendada?tarbin ainult kana,kala ja aedvilju,puuvilju.Kogused on piisavad et saan kõhu täis kuni järgmise toidukorrani

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi projektijuht Ann Jõeleht: “Kuigi valgud on kehale teatud koguses vajalikud  (10-20% päevasest koguenergiast), siis võib valkude liigne tarbimine, eriti loomset päritolu valkude (so näiteks munast, piima-, liha- ja kalatoodetest) liigtarbimine viia organismi ketoosi-seisundisse. Ketoosi-seisund tekitab organismis vedelikupuuduse, mis omakorda segab neerude tööd, mis peavad liigsed valkude laguproduktid (lämmastikühendid) verest välja filtreerima. Liigse valgutarbimisega kaasnev vedelikupuudus organismis võib avalduda ka peapöörituse, iivelduse või peavaluna. 

Valkude tarbimisel oleks hea jälgida, et valdav enamus valke saadaks taimsetest allikatest (erinevad oad, läätsed, pähklid, seemned, teraviljad). Valgu koguseid on hea kontrolli all hoida, lisades einetele rohkelt puu- ja köögivilju. Viimased sisaldavad kiudaineid, mis sarnaselt valkudele tekitavad täiskõhutunde.
Kui võtta aluseks naisterahva keskmine päevane energiavajadus (so umbes 2000 kcal), siis võiks valgud anda sellest maksimaalselt 20% ehk 100 grammi. Süües ära 100 grammi küpsetatud kanafileed, saate sealt umbes 30 grammi valke, üks keedetud muna sisaldab valke umbes 6 grammi, 100 grammi lahjat kohupiima umbes 17 grammi, 100 grammi kuumtöödeldud lõhet umbes 24 grammi. Ise saate erinevate toitude valkude sisaldusega tutvuda siin.”