Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

17. august 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Mind huvitab pastöriseeritud mahlade vitamiinisisaldus. Näiteks Kadarbiku ja Taarapõllu Talu mahlade etiketile on kirjutatud “nõrgalt pastöriseeritud”. Samas vitamiinisisaldust jne ei ole etiketile kantud. Seega kui palju võib olla selle “nõrga pastöriseerimise” tagajärjel vitamiini kadu keskmiselt võrreldes tervete viljadega.

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuumtöötlemise käigus toimub vitamiinide, eriti folaatide ja C-vitamiini kadu. See kadu võib olla 10%, aga võib olla ka 50% või enam. See sõltub juba konkreetsest tehnoloogiast, milliseid vilju on kasutatud, kuumtöötluse ajast ja temperatuurist, hilisematest säilitustingimustest jne. Täpselt on seda raske öelda. Samas võib juhtuda ka nii, et kevadisel perioodil mõne närtsinud vilja vitamiinisisaldus on väiksem kui sellest viljast õigel ajal, korraliku tehnoloogiaga valmistatud ja heade säilitustingimuste juures hoitud mahlas.