Tervislik toitumine
4. november 2013
Tere
Miks soovitate süüa süsivesikuterikast toitu ja minimaalselt rasva? Miks “mustate” küllastunud rasvhappeid? Nt. soovituste all on selline punkt:
“6. Söö vähem rasva ja küllastunud rasvhappeid
Rasvas praetud toidust võib sinu organism saada palju küllastunud rasvhappeid, mis ummistavad veresooni ja pärsivad vereringet. Toitu saab aga valmistada ka aurutades, keetes-hautades või ahjus küpsetades. Praadimisel võiks margariini ja või asemel kasutada rafineeritud taimeõli.”
See küllastunud rasvade kahjulikkuse müüt tänaseks kindlalt ümber lükatud. Millal Eesti sellest aru saab?
Viited:
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6340
Rootsi:
http://drmalcolmkendrick.org/2013/10/20/sweden-ge ts-is-right/
Austraalia:
http://www.dietdoctor.com/real-cause-heart-disease
Muu:
https://www.credit-suisse.com/c h/en/news-and-expertise/news/economy/global-trends.article.html/article/pwp/news-and-expertise/2013/09/en/is-sugar-turni ng-the-economy-sour.html
Isegi ameeriklased hakkavad vaikselt asjast aru saama:
http://www.dietdoctor.com/dr-oz-positive-lchf-alzheimers
http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-satur ated-fat-20131022,0,2193813.story#axzz2iWwJyHoR
Kui ma eskin, kas palun tooksite mõned viited teaduslikele artiklitele, mis kinnitaks toimuine.ee seisukohti.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammel: “Kõik meie toitumisalased infomaterjalid (kaasaarvatud veebileht) tuginevad riiklikult tunnustatud tõenduspõhistele toitumissoovitustele. Tõenduspõhiseks peetakse neid uuringutulemusi, mis on saadud rahvusvahelistele üldtunnustatud reeglitele vastavate uuringute publitseeritud tulemuste teadusülevaadetest. Teadusülevaadetes käsitletakse valiidsete ja reprodutseeritavate uuringute tulemusi, mis on läbi viidud eri ühiskondades ning erinevates soo- ja vanusrühmades.
Meie praegused toitumissoovitused tuginevad 2004.aasta Põhjamaade toitumissoovitustele.
Põhjamaade toitumissoovituste väljatöötamisel osalevad Taani, Rootsi, Soome, Islandi ja Norra toitumisteadlased. Põhjamaade toitumissoovitusi vaadatakse üle regulaarselt, et käia kaasas uuemate teadusuuringutega.
Hetkel tegelevad nad taas toitumissoovituste uuendamisega. Ja meil on nendega hea koostöö, sest väikeriigina ei ole meil piisavalt ei majanduslikke ega ka inimressursse, et tegeleda sellisel tasemel teadusülevaadete koostamisega. Pole mingit põhjust kahelda 100 teadlase töökvaliteedis ja metoodikas, kuidas nad andmeallikatega töötavad. Oluline on ka see, et kogu protsess on läbipaistev ja erapooletu ning pole allutatud erinevate huvigruppide ärihuvidele.
Seetõttu toetumegi me oma toitumise lehel julgesti Põhjamaade teadlaste tööle ja ootame huviga nende viimaseid toitumissoovituste uuendamise tulemusi.
Meie allikaks on Põhjamaade toitumissoovituste süstemaatilised teadusülevaated. Siin saate tutvuda ka selle metoodikaga, kuidas teadlased järeldusteni jõuavad.”