Toitumine ja tervis
17. jaanuar 2013
Tere. Ma olen 21a. Ma olen põdenud kroonilsit angiini alates lapsepõlvest. Nüüd viimane kord, paar päeva enne uut aastat jäin taaskord angiinig, käisin arsti juures, sain antibiootikumid (tavaline protseduur) mida hakkasin siis võtma. Tavaliselt nii kui olen esimesed antibiootikumid sisse võtnud tunnen kohe kuidas haigus hakkab taanduma, samuti valud ja tuju läheb paremaks. Seekord aga paistis olema asi hullem, kaks päeva hiljem saan aru, et ma ei sa oma suud lahti teha, hästi natuknee, isegi harjamine oli vaevaline. Läksin taaskord arsti juurde, tuleb välja, et paremal pool on mul põletik ning samuti soovitab arst operatsiooni, et mandlid eemaldada. Saab nii tehtud. Nüüd on operatioonist möödas poolteist nädalat. Väljakirjutatud valuvaigistid said otsa ning otsustasin, et saan ilma nendeta hakkama (et ei hakka teisi valuvaigisteid apteegist ostma). Igatahes ma tean, et kõikide nende haiguste taga on enamasti olnud siiski minu enda vale toitumine, mis viib organimi nõrgestamiseni. Et millest ma peaksin alustama, et oma jõuvarud taastada? Millised on parimad toidu valikud? Mainin ka seda, et neelamine ja rääkimine on valulik (kui valuvaigisti all olin, siis valu polnud). Seni olen enamasti joonud kummeliteed mee ja ingveriga, lasknud tuua endale puuvilju, millest keedan kokku mõne hea mahlapärase joogi ja teinekord olen ära söönud ka paar muna.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kui operatsioonist on möödas poolteist nädalat ja kurk on ikkagi neelatamisel valulik, siis soovitan süüa toite, mis mehaaniliselt ja keemiliselt ei ärritaks neelu- ja kurgukaarte piirkonna tundlikku limaskesta.
Esimese 3-4 nädala jooksul sobivad mitmesugused kuumtöötlusega toidud: riisitumm, pehmed pudrud, püreesupid aedvilja- ja lihasisaldusega, milledele on lisatud veidi soola ja võid. Kartuli- ja aedviljapüree koorekastmega, munapuder, jogurtid, kohupiimakreemid.
Joogiks vesi või must tee, taimetee, kummel. Söödav toit ei tohi olla väga kuum, vaid mõõdukalt soe. Ravimeid ja vitamiine võtta koos toiduga, et vältida kokkupuudet limaskestaga.
Esialgu ei soovita süüa tomatit, ketšupit, hapukurki, hapukapsast, paneeritud ja praetud lihatoite, vürtsikaid toite või kastmeid, tsitrusvilju, värskeid puuvilju, gaseeritud ja alkohoolseid jooke, alkoholisisaldusega tinktuure või aerosoole jms.
Edaspidiseks tervislikuks toitumiseks saab abi toidupüramiidi õpetusest ning valgusfooritabelist. Iga päev peaks sööma 3-4 viilu leiba, putru, vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju, veidi piimatooteid, midagi toidugrupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavaid toidurasvu. Iga toidugrupi sees parimate valikute tegemiseks on aga valgusfooritabelis toidud jaotatud kaheks: mida võiks tarvitada sagedamini ja või suuremates kogustes ning mida võiks tarvitada harvem ja/või väiksemates kogustes.