Tervislik toitumine

Anne Ärmus

25. märts 2021

Tervislik toitumine

Lugesin et ei ole hea süüa koos liha ja leiba, juustu ja leiba, kartulit ja liha. Kuidas või millega koos süüa muna? Keefiri? Tatart?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellised soovitused (et tuleks süüa lahus süsivesikuterikkaid ja valgurikkaid toite) ei põhine teaduskirjanduse andmetel. Tihti väidetakse sinna juurde, et kui süüa nt liha ja puuvilju koos, jääb liha puuviljade taha pidama. See ei ole absoluutselt võimalik, kuna maos “mikserdatakse” kõik väga tugevasi läbi. Jah, toidumassi maos viibimise aeg sõltub toidu koostisest – süsivesikuterikkam toit liigub maost kiiremini edasi kui valgu- ja rasvarikas. Kuid see ei ole kindlasti põhjus toitude lahussöömiseks, kuna valke, rasvu ja süsivesikuid täiesti eraldi süüa ei ole võimalikki, neid lihtsalt leidub erinevates kombinatsioonides pea kõikides toitudes. Samuti on pikem täiskõhutunne sageli parem, mis päästab meid pidevast näksimisest ja seetõttu ülesöömisest. Teiselt poolt on inimesed erisugused ja ka samade toitude seedimisel tekkivad tunded kõhus ei ole kõigil täpselt ühtmoodi. Kui tunnete, et mingid toidukombinatsioonid tekitavad teil gaase, puhitust, raskustunnet vm, siis oleks targem neist hoiduda.