Söömishäired

Anonüümne

8. november 2010

Söömishäired

Tere!

Küsimus toiduallergia ja -talmutause kohta… allergia puhul vallandub IgE, kas talumatuse korral on siis teaduslikku tõestust IgG vallandumise kohta (kuigi on öeldud ka, et see ei ole immunoloogiline reaktsioon) ja kas see tõepoolest saab siis näidata missugune toiduaine võib olla talumatuse tekitaja ??

Äärmiselt tänaulik juba ette ! :)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert “Toidutalumatust võib nimetada ka mitteallergiliseks toidu ülitundlikkuseks. Seda on raske avastada, kuna reaktsioon sellele võib avalduda pikema aja järel, olla sõltuvuses tarbitud kogusest jne. Sageli on toidutalumatuse põhjuseks mõne ensüümi vähesus või puudumine. Kõige levinum ja ka tuntum on laktoositalumatus. Toidutalumatust võivad põhjustada ka toidu lisaained, eriti säilitusained, toiduvärvid, maitsetugevdajad (naatriumglutamaat E621). Haiguse sümptomid võivad sarnaneda toiduallergiale, tihti võib tekkida haiguse tagajärjel ka histamiin.  Ise toiduülitundlikkust avastada on kõige lihtsam elimineerimise dieetidega, see tähendab, et elimineerida toidusedelist teatud ajavahemiku üksteise järel  kõik toidutalumatust põhjustada võivad toidud. Aga on ka kliinilisi teste, näiteks vesiniku hulga määramine väljahingatavas õhus laktoositalumatuse korral.”