Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

23. aprill 2012

Toit ja toidu valmistamine

Kuidas tuvastada poest ostetud õlide puhul, milline sobib kuumtöötlemiseks ja milline külmtöötlemiseks (salatitele) ?
Näiteks oliiviõli, milles on põhiliselt monoküllastumata rasvhapped ?
Olen tänulik vastuse eest. Merike.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui toote peal on märge “rafineerimata”, “külmpressitud”, “virgin” või “extra virgin”, siis võib eeldada, et selline õli on rafineerimata ning tuleks kasutada vaid külmalt, näiteks salatites, kuna siis ei hävi bioaktiivsed ühendid.  Praadimisel võivad neis tekkida kantserogeensed ühendid. Tavaliselt on nendeks oliiviõlid, mis on teistest ka kallimad. Valdavalt on õlid rafineeritud ning sobivad kasutada nii salatites kui ka kuumtöötlemiseks.