Toit ja toidu valmistamine
23. aprill 2012
Kuidas tuvastada poest ostetud õlide puhul, milline sobib kuumtöötlemiseks ja milline külmtöötlemiseks (salatitele) ?
Näiteks oliiviõli, milles on põhiliselt monoküllastumata rasvhapped ?
Olen tänulik vastuse eest. Merike.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kui toote peal on märge “rafineerimata”, “külmpressitud”, “virgin” või “extra virgin”, siis võib eeldada, et selline õli on rafineerimata ning tuleks kasutada vaid külmalt, näiteks salatites, kuna siis ei hävi bioaktiivsed ühendid. Praadimisel võivad neis tekkida kantserogeensed ühendid. Tavaliselt on nendeks oliiviõlid, mis on teistest ka kallimad. Valdavalt on õlid rafineeritud ning sobivad kasutada nii salatites kui ka kuumtöötlemiseks.