Toitumine ja tervis
1. august 2013
Tere! kõhunäärme põletiku korral mida tohib süüa ja mida ei tohiks?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kõhunäärme põletiku aktiivses faasis on toiduainete valik piiratud. Süüakse madala valgu- ja rasvasisaldusega toite, kuid ei nälgita. Mõõdukas koguses on lubatud tarbida süsivesikud.
Edaspidi (3-5 päeval) süüakse täiendavalt kana- või veiselihapuljongit, püreesuppe või aedviljapüreesid. Järk-järgult suurendatakse valgurikaste toiduainete osakaalu.
Kasutada ainult soovitatud toiduaineid. Kõik toidud keeta, hautada, aurutada. Süüakse 6-8 korda päevas. Toidukogused on väikesed (200-300 g korraga).
Vältida toorpiima ja nisujahutooteid, samuti kuumtöötlemata toite.
Sobivad toiduained:
1. riis, riisijahu, kaerahelbed, hirss, tatar ja neist keedetud vedelad pudrud
2. lahja kohupiim, kodujuust, jogurt, lahja juust, juustuvõi
3. veiseliha ja kanaliha hakklihana, hautatud või küpsetatud kalafilee, munavõi
4. hautatud ja püreeritud kartul, porgand, peet, kõrvits
5. mustika- ja virsikumahlast kissellid, keedis
6. või ja hapukoor piiratult
7. suhkur, glükoos, fruktoos
8. taimetee, kibuvitsamarjatee, kummelitee, lauavesi, aluseline mineraalvesi
9. sool, till, petersell
Mittesobivad toiduained, mis võivad põhjustada seedehäireid ehk düspeptilisi vaevusi:
1. hapu rukkileib, värske sai ja saiakesed, mitmesugused küpsised, kama, odratangud-kruubid, mais
2. täispiim, keefir, pett, teravamaitselised juustud
3. rasvane veiseliha, sealiha, kanaliha, keeduvorst, viiner, keedusink, suitsuvorst, maks, keel
4. värske kapsas, kaalikas, naeris, paprika, värske kurk, tomat, redis, roheline hernes, kuivatatud herned ja oad, roheline sibul, mugulsibul
5. rabarber, kõik värsked ja külmutatud marjad, õun, pirn, apelsin, mandariin, sidrun, täismahl, õunamahl, tsitrusviljade mahl
6. searasv, majonees
7. sünteetilised magusained: ksülitool, sorbitool, maltitool, aspartaam, sahhariin
8. gaseeritud joogid, oakohv, kakao, shokolaad, alkohol
9. pärm, pipar, sinep, äädikas, ketshup, pähklid, seened