Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

25. juuni 2014

Toit ja toidu valmistamine

Kas suhkru lisamine toidu maitsestamisel (näiteks kanale enne praadimist, salatikastmele jms) on vajalik? Väidetavalt toob lusikaotsatäie suhkru lisamine iga maitseaine paremini esile. Seega, suhkrut mitte lisades näiteks tunneksid ainult soola maitset ja mitte nii hästi näiteks muid kasutatud maitseaineid. Senini olen suhkrut just minimaalselt kasutanud, teades, et see nõrgendab immuunsussüsteemi. Kas vastab tõele, et näiteks hiljem kana küpsetamisel või muul kuumutamisel maitsestamisel kasutatud suhkur kaob?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi assistent Sirje Jaansoo: “Suhkur tõepoolest “tugevdab” soola maitset, aitab seda paremini esile tuua (ja selle läbi saab ka vähem soola kasutada). Loomulikult on kogused väikesed võrreldes magustaoitudes kasutatava kogusega. Kindlasti on suhkru kasutamine vajalik roogade puhul, kus kasutatakse tomatipastat, ketšupit, äädikat, sidrunimahla, sest  suhkur tasandab hapu ja aitab vürtsikust paremini esile tuua, kogu roa maitse saab “tasakaalu”. Kuumutamisel toimub ka suhkru karamelliseerumine, mis lisaks maitsele mõjutab ka toidu värvust. Suhkrut võib kasutada suppides, kastmetes, köögivilja hautamisel, marinaadide valmistamisel ja mõnede kalaroogade puhul (isegi kala soolamisel). Üldjuhul on sellisel otstarbel kasutatavad suhkrukogused nii väikesed, et päevas saadavat energiakogust need oluliselt ei mõjuta.”