Tervislik toitumine

Anonüümne

17. aprill 2014

Tervislik toitumine

Tere!
Kas keegi oskaks seletada , miks viimasel ajal väga palju toonitatakse, et teravilja ja leiva söömine ei ole tervislik. Varasematel aastatel soovitati päevas süüa vähemalt kaks viilu rukkileiba. Samuti on teada varasemast ajast kaerahelbepudru tervislikkus ja soovitused hommikusöögiks. Uuemates trendides ei tohiks rukkileib päevamenüüsse kuuluda. ( näit. Paleodieet)
Millised toiduained asendaksid rukkileivas sisalduvaid kiudaineid?
Millised oleksid teaduslikud soovitused teraviljatoitude tarbimise kohta?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Väga paljud inimesed arvavad, et paljudes teraviljades (eriti nisujahus) leiduv gluteen kutsub neil esile toidutalumatust. Tegelikult saab gluteenitalumatust teha selgeks vaid soolte biopsiaga, ükski “nurgatagune” analüüs seda välja selgitada ei saa. Paleotoitumise austajad viitavad sellele, et paleoliitikumi ajal elanud inimesed teravilju ja piimatooteid toiduks ei tarvitanud ning püüavad järgida sellist toitumist. Teraviljatoodete miinuseks võib öelda vaid seda, et kui tehakse vale valik (nt eelistatakse nisujahu täisteratoodetele), siis ei ole neist organismile just väga palju kasu. Samas täisteratooted sisaldavad palju kiudaineid, B-grupi vitamiine, mineraalaineid ning on seetõttu organismile väga vajalikud. Teine asi, milles teraviljatooteid süüdistada võib, on päris paljude toodete (nt saiakesed, koogid jms) rasva- ja suhkrusisaldus, kuigi samas ei ole see ju teraviljade süü, et toidutootja neile hunniku rasva-suhkrut-soola lisanud on. Hea oleks, kui inimene sööks päevas 3-4 viilu täisteraleiba, lisaks veidi putrusid (nt täisterakaerahelbe, mitmevilja, tatra). Kiudaineid on võimalik saada ka puu- ja köögiviljadest, seemnetest, pähklitest. Päevas vajab inimene vähemalt 25 g kiudaineid. Näiteks 100 grammi maapähkleid sisaldab umbes 8 grammi kiudaineid, 100 grammi kuivatatud ploome 7 grammi kiudaineid, 100 grami mustsõstraid või keedetud ube 6 grammi kiudaineid. Enamik köögivilju sisaldab kiudaineid umbes 1-3 grammi 100 grammi kohta. Täpsemalt saab toitude kiudainete sisaldusi vaadata siit.