Toitumine ja tervis
13. juuli 2012
Hirss on gluteenivaba,ja seepärast soovitatakse seda gluteenitalumatuse korral. Käivad vaidlused selle üle, kas hirssi tsöliaakiahaiged võivad kasutada, sest see sisaldab nisu alfa-gliadiinile sarnaseid prolamiine. Nüüd tatrajahu valk sarnaneb oma omadustelt väga nisujahu gluteenile, kas tatra puhul võib olla sama olukord, mis hirsi puhul? Kas tsöliaakia haige ikka võib tatart süüa?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Teie küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Gluteeni kui sellist, mida peetakse tsöliaakia tekitajaks, otseselt ei leidu ei hirsis ega tatras ning seetõttu on need tsöliaakiahaigetele lubatud. Samas sisaldavad nad tõesti sarnaseid prolamiine, kuid esiteks on nende sisaldus/toime palju väiksem võrreldes nisus sisalduva gluteeniga ning teiseks sõltub nende toime ka konkreetsest inimesest. Kui Teil tsöliaakia nähud ei kao kõikide gluteenisisaldavate toitude väljajätmisel (va siis hirss ja tatar) oma menüüst, siis võiksite tõesti kaaluda ka nende eemaldamist. Samuti soovitan lugeda pakendeid: kui seal on peal märge “gluteenivaba”, on see tsöliaakiahaigele lubatud.”