Varia

Anonüümne

1. veebruar 2013

Varia

Tere! Ei saa aru pakendil soolakoguse arvutmisest. Toitumine.ee lehel kirjas, et pakendile märgitud naatriumi kogus tuleb korrutada 2,5-ga, et saada soolasisaldus tootes. Koolitundidest meelde jäänud, et keedusoola valem on NaCl ehk naatriumi ja kloriidi on keedusoolas võrdsetes kogustes. Kas toiduainetööstus ei kasutagi keedusoola või on siin veel mingeid aineid soolasuse saamiseks lisatud?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soola valem on tõepoolest NaCl. Samas arvutatakse nende kummagi aine osakaalu soolas välja võttes arvesse kummagi molaarmassi. Naatriumil on see 23, klooril 35,5. Kokku teeb see 58,5. Sellest moodustab naatrium 23/58,5×100=39,3% ning kloor seega 60,7%. Seega soolakogusest naatriumikoguse saamisest tuleb see korrutada ümardatult 0,4ga ning selleks, et saada pakendil märgitud naatriumikogusest (grammides) tagasi arvutada soolakogust (grammides), tuleb naatriumikogus korrutada 2,5ga.
Kui mõnikord on pakendil toodud toidu koostises märgitud näiteks, et soola on lisatud maksimaalselt 1%, kuid pärast toitainelise koostise tabelis on naatriumit rohkem kui 400 mg, siis tuleneb see sellest, et naatriumi leidub ka toiduainetes looduslikult (nt toores sealihas umbes 50-60 mg 100 grammi kohta) ning vähesel määral ka osades lisaainetes.