Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist.
Naatrium on eluks vajalik mineraalaine, kuid selle liigne saamine võib organismi kahjustada.
1 gramm soola = 0,4 grammi (400 mg) naatriumi
Naatriumi leidub peaaegu kõikides toitudes. Meie igapäevasest naatriumi tarbimisest moodustab suure osa töödeldud toitudesse (nagu leib, juust, vorst ja valmistoidud) maitsestamise või säilitamise eesmärgil lisatud sool. Vähesel määral leidub naatriumi looduslikult ka näiteks värskes lihas ja köögiviljades.
Suurimateks naatriumiallikateks on eri soolad, puljongipulber, sojakaste, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, aga ka juust, leib, lihatooted, oliivid, ketšup jm.
Soolakalkulaator

Soolaheeringas

Soolalõhe

Krevetid soolvees

Vürtsikilu

Suitsukala

Räim tomatimarinaadis

Krabipulgad

Õllekrõpsud lõhega

Kuivatatud kala

Sea-veiselihakonserv

Sült

Kanafilee

Soolaliha

Kuivatatud veiseliha

Keeduvorst

Suitsuvorst

Sink

Viiner

Grillvorst

Verivorst

Šašlõkk

Maksapasteet

Õllesigar

Pihvid

Lihapallid

Pelmeenid

Soolapekk

Suitsupeekon

Kalapulgad

Kalapihvid

Maitsestaud hakklihasegu

Kotlet

Soolaseened

Ketšup

Hot and Chili sauce

Soolakurk

Konservkurk

Konservoliivid - rohelised

Konservoliivid - mustad

Hernekonserv

Paprikakonserv

Letšo

Tomatid omas mahlas

Jalopeno

Päikesekuivatatud tomatid

Tomatimahl

Marineeritud küüslaugud õlis

Värske salat õlikastmega

Soolane või

Määrdemargariin

Salatikastmed

Majonees

Soolapähklid

Puljongikuubik

Sojakaste

Piimašokolaad

Purgisupp

Supp kuivpulbrist

Puljong

Rosolje

Kartulisalat

Peedi-küüslaugu-majoneesi salat

Lasanje

Makaroni-singivorm

Ühepajatoit

Kartuli-juustuvorm

Guljašš kartulipüreega

Ahjukartulid

Köögiviljavorm

Kartuli-singivorm

Lihapallid ahjukartulite ja kastmega

Kartulipüree

Kartulivorm

Võileivakolmnurgad täidisega

Wrapid

Konservoad tomatikastmes

Purgi mulgikapsad

Pannkoogid soolase täidisega
Toit |
Kogus |
Kaal, g |
Sool, g |
Kokku: 0 |
|||
Päevas võid saada kuni 6 g soola. Sina oled tarbinud sellest |
0% |
||