Toitumine täidab tervise hoidmisel olulist rolli. Selleks, et oma tervist paremini toetada, ei tohi ka majanduslikult keerulistel aegadel unustada oma toiduvalikule tähelepanu pöörata.
Soovitame võimalusel ja tasapisi järgida järgmiseid nõuandeid:
- võimalusel tee ise süüa värskest toorainest, konserve, pool- ja valmistooteid vm osta võimalikult harva. See on küll ajamahukam, kuid parema toitainelise väärtusega ja kokkuvõttes ka odavam;
- iga päev võiks vähemalt kord laual olla puder (hommikusöögiks või prae lisandiks). Parimad valikud on kaerahelbed, tatratangud, mitmeviljahelbed, odrakruubid. Puder hommikusöögiks on odavam kui võileivad, kuid samas võiks päeva jooksul toitude kõrvale süüa 3–4 viilu leiba.
- rohkem köögivilju, sh kaunvilju (herned, oad, läätsed) – nii vahepaladeks kui roogade sisse. Mida rohkem paned liha sisaldavate roogade (nt hautiste, kastmete vm) sisse köögivilju (nt porgandit, peeti, kapsast, sibulat), seda odavamaks roog läheb ning lisaks sisaldab suuremas koguses ja erinevaid vajalikke toitained;
- osta maitsestamata piimatooteid ning maitsesta neid ise (vähese koguse suhkruga, kakaoga, magusate puuviljade tükkidega, marjadega) – saad toidu, mis sisaldab vähem lisatud suhkruid ning suure tõenäosusega on ka odavam kui poest ostetud magustatud kohupiim-jogurt;
- eelista alati maitsestamata kala, linnuliha, liha, hakkliha, kuigi kilohind võib tunduda maitsestatud toodetel pisut soodsam. Tegelikult maksad maitsestatud toodete puhul osa raha hoopis neisse lisatud vee ja soola eest;
- janu kustutamiseks sobib kõige paremini puhas vesi. Kui soovid osta poest mahlatoodet, vali alati mahl ning lahjenda seda ise veega. Nektaris on mahlasisaldus umbes kolmandik, mahlajookides on mahla väga vähe sees. Kui lahjendad ostetud mahla ise selliseks nagu on poes müüdav mahlajook, võid seda saada ühest liitrist isegi umbes 15 liitrit. Mahlajoogile annab sageli maitse suhkur ja lõhna- ja maitseained;
- maiustusi (kommid, saiakesed, karastusjoogid jne) peaksid kõik inimesed sööma nii vähe kui võimalik. Nende ostmine on üsna kulukas ja samas on nad ka väga madala toiteväärtusega. Nende asemel sobivad puuviljad-marjad, pähklid-seemned. Kui ikka sooviks midagi magusat, küpseta ise väike kook.
Sotsiaalministeerium on koostöös Tervise Arengu Instituudiga välja andnud lühikese retseptiraamatu, mis sisaldab lihtsaid retsepte tasakaalus ja mitmekesiseks toitumiseks majanduslikult keerulistel aegadel. Retseptid mõtlesid välja Eesti Naise toimetaja ja paljude retseptiraamatute autor Lia Virkus, Inglise Kolledži kokk Anton Karavajev koos Inglise Kolledži vabatahtlike ühendusega TUBLI 5.
Retseptiraamat “Mitmekesista oma toitumist” (PDF)
Tervise Arengu Instituut
Pilt: Svitlana, Unsplash