Tervislik toitumine

Anonüümne

19. september 2013

Tervislik toitumine

Tere.
Uurisin erinevaid toidupüramiide ning näiteks ETTA kodulehel olevad soovitused erinevad mõneti teie kodulehel olevast püramiidist – näiteks tärkliselisi köögivilju nagu kartul peaks nende andmetel pigem natuke piirama ja parem oleks mitte igapäevaselt süüa, kuid teie püramiidis on see esikohal. Ja teraviljatoodete osas on välja toodud, et tegu võiks olla ikkagi täistera toodetega, sest enamuses poelettidel saadaolevad teraviljatooted on ületöödeldud ja ei ole kuigi kõrge toiteväärtusega? Nende püramiidi kõige olulisema koha on haaranud hoopis puu-ja köögiviljad. Sellised vastakad püramiidid ja soovitused tekitavad natuke segadust, mis siis ikkagi oleks õige ja mis mitte.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toidusoovitusi antakse erinevalt, üheks võimaluseks on teha seda toidupüramiidina. Ka toidupüramiide on erinevaid ning kindlasti ei ole ta perfektne, kuid siiski üks võimalus inimestele toidusoovitusi selgitada. Eesti riiklikes soovitustes kasutatav toidupüramiid lähtub toidugruppidest ning on portsjonipõhine. See tähendab, et toidud on jagatud gruppidesse (nt teraviljatooted, piimatooted) ning seejärel paigutatud korrustele lähtuvalt sellest, millisesse gruppi kuuluvaid toiduaineid tuleks tarbida milline arv portsjoneid. Püramiid väljendab nädala keskmist soovitust, portsjonite arvud on toodud välja ühe päeva kohta. Kõige enam portsjoneid tuleks süüa tärkliserikaste toitude grupist – leib, teised teraviljatooted ja kartul. Ka portsjonite suurused korrustel on erinevad. Näiteks esimese ja teise korruse portsjonite suurused on umbes 100 grammi, samas lisatavate toidurasvade puhul on portsjoni suuruseks 5-10 grammi. Riiklikel soovitustel põhinevat toidupüramiidi täiendab valgusfooritabel, mis omakorda selgitab, milliseid toite ühelt või teiselt korruselt tuleks süüa sagedamini ja/või suuremates kogustes ning millised harvem ja/või väiksemates kogustes.