Toitumine ja tervis

A

12. november 2023

Toitumine ja tervis

Tere!
Sooviks soovitusi saada toitumise kohta. Täpselt kuidas vajalik päevane kogus puu- ja köögivilju oma toitudesse saada. Mul on väga rasked õietolmu allergiad ja sellest tingitud ristallergiad pähklite, mandlite ning puu- ja köögiviljadega. Pähklitega esineb seda nii toorelt kui ka üks kõik mis töödeldud viisil. Puuviljad (näiteks õunad, banaanid, pirnid jms) tekitavad allergilise reaktsiooni tootel kujul, kuid kuna sellega on aastate jooksul kaasnenud ebameeldivusi nende suhtes ka üldiselt, siis pigem väldin nende söömist ka töödeldud viisil. Köögiviljad tekitavad reaktsiooni samuti toorelt, eriti sellised n-ö krõmpsuvamad asjad nagu porgand, kaalikas, kartul. Mõningad asjad tekitavad reaktsiooni ka peale kuumtöötlemisr, nt vesikastan, mda leidub paljudes woki segudes. Kartulit ei saa ma isegi koorida, silmad hakkavad sügelema ja vett jooksma ning kurk ärritub. Toorelt saan süüa rohkem n-ö mahlasamaid asju, nt tomatid, kurgid, maasikad, paprika, kuid vahepeal tekitab ka nende söömine kerget reaktsiooni. Hetkel kõige levinumad viljad mida söön on tomat-kurk, enamasti salatina või võileiva peal ning ahjus küpsetstud lillkapsas, brokkoli ja porgand kas siis pearoa kõrvale või osana sellest (nt kartuli vormi sees). Kuidas oleks võimalik rohkem rohelist enda menüüsse lisada või praeguseid asju huvitavamaks muuta, sest hetkel jään köögiviljade kaasamisega hätta kui just iga päev sama sööki süüa ei taha.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Paraku ei ole siinkohal häid lahendusi. Pean teid veel kurvastama, et toidusoovituste mõttes kartulit ei loetagi köögiviljade alla, seega tuleks see minimaalne kogus 300 g köögivilju täis saada teistest viljadest. Ainus võimalus ongi katse-eksituse meetodil teha kindlaks, milliseid vilju-marju ja mis kujul (värskelt või kuumtöödeldult) talute. Sealt edasi tasuks otsida ernevaid retsepte nende viljade-marjadega ning retsepti seest jätta ära need ained, mis teile vaevusi tekitavad. Kui kuidagi ei õnnestu soovituslikku kogust süüa, siis võiks pidada toidupäevikut, et millistest toitainetest jääb vajaka ning kas oleks mingeid alternatiivseid toite, kust neid saada. Kui ei, siis tuleks võib-olla mingeid toitaineid hakata juurde võtma toidulisandina.