Toitumine ja tervis

Triin

28. september 2019

Toitumine ja tervis

Tere.
Mul on mitmeid küsimusi ja loodan, et oskate neile vastata.
Tegin apteegis Nutrismart toidutalumatuse testi 57 toiduainet ja minu üllatuseks tulid mul välja sellised toiduaine talumatused, mida poleks arvanud. Samuti sain soovituse rotatsiooni dieedile. Põhjus oli pidev kõhukinnisus juba lapsest saati. Samuti eelnevalt proovitud toidunõustajate poolt koostatud menüüd tekitasid veel enam probleeme ja arvatavasti sealne suur valgu kogus. Nüüd lugedes, uurides ja proovides seda teha on väga segane olukord. Ikka tekib kahtlus, kas uskuda jne. Nimelt tuli seal munavalge välja keelatuna ja munakollane nõrk ( nr. 2) , laktoos, kaseiin tugevalt. Gluteeni talun kenasti ja välja arvatud nisu,kaer reaktsiooni üldse ei esinenud. Samas pähklid, mida eelnevalt tarbinud pole probleeme tekitanud, aga seal lausa keelatud mul mandel. Kas on võimalik? Samuti mu lemmik puuviljad õun, banaan, ananass, virsik. Samas pirn , mida pole testis tehtud ja kuulub ju õunaliste sugukonda, kas seda võiks tarbida õuna asemel? Või kus ma leiaksin ka edasist informatsiooni, milliseid asju veel vältida kuna tulevad nö. ühest algest ( ei oska õigesti nimetada). Lisaks on ka tugev allergia ja keelatud laukude segud küüslauk, sibul, porrulauk, kas saan õigesti aru, et need on tõesti välistatud ja ma ei võikski küüslauku üheski oma toidus kasutada? Teie lehel leidsin, et on võimalik teha veel suurem toidutalumatuse test ja see kulukam ja palju see erineks juba tehtud testist? Või saab perearst/ allergoloog teha neid teste?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Meie lehel kindlasti ei ole viiteid toidutalumatuse testidele, kuna meile teadaolevalt ei ole üksiki neist teaduslikult tõestatud ja valideeritud. Soovitan pöörduda toitumisterapeudi (just terapeudi, mitte tavalise toitumisnõustaja) vastuvõtule, kes saab läbi vaadata teile tehtud testi tulemused ja teie tavapärase toitumise ning kaebused. Sellelt lähtuvalt saab ta anda nõu individuaalsel tasemel. Kui hakata saadud testi tulemusel suurt osa toitudest menüüs välistama, viib see varem või hiljem tõsiste toitainete defitsiitideni ning sellest lähtuvalt omakorda terviseprobleemideni.