Toidu ohutus

Anonüümne

5. september 2014

Toidu ohutus

Tere,

Mul tekib poti põhja vee keetmisest ja toidu keetmiset veega valge kiht ja ka mingi õhuke pruun kiht. Valge kiht on vist katlakivi ja see tuleb, äädikat vette lisades, ära. Kuid see pruun kiht äädikaga maha ei tule. Selle saab ära ainult kareda nuustikuga nühkides. Millest see pruun kiht tingitud võib olla? Kas kui see pruun kiht on poti põhjas, kas on oht et sellest eraldub midagi kahjulikku ka toidu sisse kui selle potiga süüa keedan? Kas poti põhja kogunenud katlakivist eraldub kahjulikke aineid keetmise ajal toidu sisse?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas: “Vees leidub igasuguseid mineraalaineid, valdavalt kaltsiumi- ja magneesiumisooli.  Heledam kiht ongi tingitud kaltsiumi-magneesiumisooladest ehk on nn katlakivi ning olenevalt piirkonna soolade sisaldusest vees võib see tekkida päevade või kuudega. Katlakivi otseselt kahjulik ei ole. Osades piirkondades võib vesi olla väga rauarikas ning tumedam kiht võib seega sellest tingitud ollagi. Väga suur rauasisaldus vees ei ole tervisele hea, selles osas võite paluda igaks juhuks Terviseametilt vastavaid analüüse.”