Toitumine ja tervis

Anonüümne

26. oktoober 2014

Toitumine ja tervis

Tere! Mul on tekkinud küsimus seoses täisteratoodete ja erinevate kaunviljade (välja arvatud aedoa kaunad) tervislikkusega. Olen lugenud einevate toitumisnõustajate kirjutisi, kus väidetakse, et täisteratooted ja oad, herned, läätsed, soja sisaldavad lektiine ja fütaate (ka fütiine), mis põhjustavat mineraalide vaegust ja toitainete mitteomandamist organismis ning lekkiva soole sündroomi. Loodetavasti oskate lihtsas keeles nende ainete omadustele ja mõjudele selgitusi anda.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, näiteks täisteratoodetest leiduvad kiudained võivad küll mineraalainete omastumist takistada, kuid seda alles siis, kui saame kiudaineid väga suurtes kogustes. Tavatoit kindlasti nii suurt kogust kiudaineid ei sisalda, pigem saame neid alla soovitusliku. Erinevad ained toidus kas soodustavad (nt osad vitamiinid) või takistavad (nt fütaadid, oksalaadid) teiste ainete imendumist. Kui aga süüa mitmekesiselt ning mitte ühegi toiduga ei pingutada üle, siis sellist ohtu ei ole. 
Sellist mõistet kui “lekkiva soole sündroom” tavameditsiinis ei tunta.