Tervislik toitumine

Anonüümne

23. september 2013

Tervislik toitumine

Tere,

M39, 173/69

Kuidas kommenteerite väheste süsivesikutega rasvarikka dieedi soovitusi (näiteks http://www.dietdoctor.com/lchf jmt)?

Ma olen seda ligilähedaselt, mitte liiga ekstreemselt, järginud paar aastat. http://tap.nutridata.ee arvutuste järgi süsivesikuid ~30%, rasvu ~45%, valke ~20%, mineraalainete ja vitamiinide tarbimine on soovitustele vastavad. Umbkaudsed kogused päevas:
* liha 100gr
* kala 70gr
* köögivilju 350gr
* puuvilju 350gr
* pähkleid 40gr
* mune 100gr
* piimatooted (piim, jogurt, juust) 700gr
* mesi (kohvi magustamiseks) 50gr

Kokku 2500kcal, istuv eluviis, tööpäeviti kulutan trenniga ~300kcal (kätekõverdused, kükid, hüppenöör jmt). Enesetunne ja füüsiline vorm on hea. Küsimus on rohkem selles, et kas pikaaegselt võivad avalduda mingid kõrvalmõjud, millest hetkel ei pruugi veel aru saada?

Kolesterool on normis olnud, vererõhk oli 2a tagasi kergelt üle normi, arooniatega üritan kontrolli all hoida. Tulemust veel ei tea, pole pärast seda arstlikku kontrolli sattunud.

Ette tänades,
Sven

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ma ei soovita eksperimenteerida dieetidega, millede kohta puudub tõenduspõhine selgitus.
Lähtudes Eesti toitumis- ja toidusoovitustest, siis normaalne on põhitoitainete sisaldus tasakaalustatud menüüs vastavalt vanusele (30-60), mehed:
Energia: väga vähene kehaline koormus  2350 +/- 200 kcal; vähene kehaline koormus  2700 +/- 200 kcal; keskmine  kehaline koormus  3050 +/- 250 kcal; suurkehaline koormus  3400 +/- 300 kcal. Põhitoitained: valgud 12-15-20% energiast, rasvad 25-30% energiast (sealhulgas küllastunud rasvhapped 1/3 ja küllastumata rasvhapped 2/3).
Lühiajaline dieedipidamine ei ole kahjulik, kuid pikaajaline süsivesikute defitsiit (alla 150 g päevas) võib põhjustada hüpoglükeemilisi episoode, ja samuti toidurasvade liigtarbimine võib mõjutada hormonaalset tasakaalu. Soovitan koostada eale ja elustiilist lähtuvalt personaalne menüü, tutvudes toitumissoovitustega.