Menüü

Isiklik hügieen

Kõige lihtsam hügieeni tagamise viis on käte pesemine. Käsi tuleb pesta nii tihti, kui see on vajalik.

Kätel on suur roll mikroobide, sh haigusttekitavate mikroobide kandumisel toidule. Kätepesu vähendab kätel olevate mikroobide arvu ohutule tasemele. Käsi pestakse hoolikalt seebiga ning loputatakse sooja voolava vee all. Käed kuivatatakse täiesti kuivaks.

Käsi tuleks alati pesta enne toidu valmistamist ja korduvalt ka toidu valmistamise ajal. Näiteks pärast järgmisi tegevusi: toore liha puudutamine, juuste, nina, suu või kõrvade puudutamine, söömine, suitsetamine, köhimine või nina nuuskamine, toidu pakendi eemaldamine, toidu jäätmete jm prügiga tegelemine, kätlemine, kokkupuude rahaga, kingade, põranda vm musta pinna puudutamine, tualeti kasutamine, lemmikloomadega tegelemine jm.

Ühekordsete kinnaste kasutamine ei vabasta kätepesust. Käsi tuleb pesta enne kinnaste kätte panemist ja pärast kinnaste käest võtmist. Jälgige, et kindad oleksid terved!

Ärge unustage ristsaastumise vältimist: peske käsi alati enne toiduga tegelemist ning korduvalt toidu valmistamise ajal!