Kehakaal

Anonüümne

24. juuni 2024

Kehakaal

Tere! olen 17 aastane ning olen 173cm pikk ja kaalun 89-90kg. Kaal tõuseb kiirelt ja ei tea mida teha.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi Toitumise ja liikumise osakonna projektijuht Kristin Oja: “Ülemäärase kehakaalu sagedasemaid põhjused on valed söömisharjumused- eeskätt maiustuste, soolaste näkside, magusate jookide ja teiste ületöödeldud toitudega liialdamine- ja vähene liikumine. Samuti soodustab kehakaalu tõusu vähene uni, kõrge stressitase ja osad terviseprobleemid. 
Teadmata Sinu harjumusi ja toiduvalikuid on keeruline anda täpsemaid soovitusi, mida kaalulangetuseks teha. Seetõttu soovitan Sul võimalusel pöörduda toitumisnõustaja poole, kes aitaks Sul seada realistlikud eesmärgid kaalulangetuse osas, samuti toetaks jätkusuutliku tegevuskava planeerimisega. 
Kui seda võimalust ei ole, siis näiteks söömisharjumuste kaardistamisel on väga hea tööriist Nutridata toitumisprogramm, mille abil saab võrrelda oma toitumise vastavust riiklike toitumis-ja toidusoovitustega. Samuti annab programm soovitusi toiduvalikute korrigeerimiseks. 
Enamik inimesi, kes soovivad kaalu langetada, ootavad kiireid ja koheseid tulemusi, tehes selleks radikaalseid muudatusi oma harjumustes. Pahatihti on need radikaalsed muudatused tervist kahjustavad. Püsiva kaalulanguse tagavad ainult sellised muudatused, mida inimene on suuteline elukestvalt jälgima ning mis toetaks nii füüsilist kui vaimset tervist.”