Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

13. juuni 2011

Toit ja toidu valmistamine

Millised tagajärjed võivad olla kui kogemata sai söödud eelmisel päeval säilivusaja lõpetanud valmistoitu (riis köögiviljadega). Söödud sai ca 3-4 kahvlitäit, enne kui kohale jõudis asja uurida. Toidul ei olnud tunda imelikku lõhna ja maitset.

Ette tänades.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

“Parim enne” sildiga tooteid võib poes kuupäeva ületamisel müüa, kuid need peavad olema eraldi märgistatud. Ostja ostab ja tarbib neid omal riskil. Üldjuhul on tegemist kuivainetega ning vähesel tähtaja ületamisel need reeglina ei kujuta ohtu tervisele, kuid mõned toote omadused võivad olla kannatanud. Jälgida alati toote välimust ja omadusi enne kasutamist.
Kui toote peal on “Kõlblik kuni”, siis seda toodet poes müüa ei tohi, ka märgistatult ning allahinnatult mitte. Kui inimesel on kodus “Kõlblik kuni” kuupäeva ületanud toode, siis tuleb lähtuda tervest mõistusest. Selle kuupäevani tagab tootja, et toit on tervisele ohutu ning tema ei soovita seda pärast märgitud kuupäeva süüa. Kui aga näiteks jogurti puhul on tähtaeg läinud üks päev üle ning toidu välimuses ja maitses ei ole muudatusi, siis inimene omal riskil võib seda tarbida, kuigi ei soovitata. Teie poolt kirjeldatud valmistoidu puhul on arvata, et päevaga ei ole seal veel kahjulikud mikroorganismid õigete hoiu- ning kuumtöötlemistingimuste korral arenema hakanud. Igaks juhuks võite jälgida oma enesetunnet. Kui süda läheb pahaks ning esineb oksendamist või kõhulahtisust, siis pöörduda arstile ning selgitada võimalikku põhjust. Terve inimese organismile ei tohiks selline toit midagi teha, kui sinna pole sattunud kogemata tõvestavaid mikroobe, kel on olnud ka piisavalt aega ning häid tingimusi paljunemiseks või toksiini tootmiseks.