Pane puder podisema!

Hommikusöök peaks olema  päeva olulisim toidukord. Annab see ju energiat päeva alustuseks ning erinevaid toitaineid organismi kogu päevase vajaduse katmiseks. Hommikusöögi söömine aitab olla tähelepanelikum, erksam, suurema keskendumisvõimega. Ühe levinuima hommikusöögivalikuna soovitatakse süüa putru. Kahjuks näitavad toitumisuuringud, et inimesed söövad putrusid liiga vähe – heal juhul ehk pool soovituslikust kogusest, kui sedagi. Keskmise energiavajadusega (2000 kcal) inimene võiks päeva jooksul süüa vähemalt ühe taldrikutäie putru. 

Putru võib valmistada väga erinevalt kasutades selleks mitmesuguseid teraviljahelbeid, -kruupe või -jahusid (kaera, odra, rukki, riisi, maisi, hirsi, mitmevilja), aga ka n-ö pseudoteravilju (tatar, kinoa, amarant). Viimased koos riisi, maisi ja hirsiga sobivad ka inimestele, kel diagnoositud tsöliaakia ehk gluteenitalumatus.

Pudrud sisaldavad palju süsivesikuid ning aitavad seeläbi suurendada energia saamist ennekõike aeglasemalt imenduvatest süsivesikutest. Eri viljad sisaldavad erinevates kogustes kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Umbes viiendiku päevasest kiudainete vajadusest saab naisterahvas kätte, kui sööb 200 grammi mitmevilja-, kaerahelbe-, rukkihelbe- või toortatraputru.

Paljud pudrud on ka headeks magneesiumi, raua, tsingi, vase, niatsiini, B1– ja B6-vitamiinide allikateks. Eriti võib nende osas esile tuua tatra- ja toortatraputrusid, aga ka mitmevilja- ja kaerahelbeputrusid ning putrusid odratoodetest. Kuigi osad pudrud sisaldavad ka suhteliselt palju rauda ja tsinki, on nende mineraalainete imendumine putrudest väiksem kui loomset päritolu toitudest. Toitainete poolest vaesemateks on  riisi-, manna- ja maisimannapuder.

Kui asendada kogu pudru valmistamiseks kasutatav vesi piimaga, siis olenevalt pudrust võib kaltsiumi saada 200-grammisest taldrikutäiest isegi kuni 200 mg ehk umbes neljandiku päevasest vajadusest. Kasutades D-vitamiiniga rikastatud piima, saab lisaks ka ligi 1,4 µg (ligi 15% päevasest soovitusest) D-vitamiini. Lisades pudru sisse pähkleid-seemneid saab suurendada kiudainete, magneesiumi, tsingi, vase, B-grupi vitamiinide, E-vitamiini ja mono- ning polüküllastumata rasvhapete saamist.

Süües hommikuks putru, saab aidata kaasa ka puuviljade-marjade piisavale saamisele. Selleks võiks pudru sisse või peale lisada näiteks eri marju, banaani, õuna, mangot või muid puuvilju. See aitab omakorda muuta putru magusamaks ilma suhkrut, mett või muud magustajat lisamata.

Et kõht püsiks kauem täis, on soovitatav, et toidukord sisaldaks ka valke-rasvu. Piima kasutamine vee asemel ning pähklite-seemnete lisamine aitabki saadavate valkude ning rasvade kogust suurendada. Soovi korral võib aga pudrule lisada hoopis võisilma. Kui kõht ainult pudrust ikka veel tühjaks jääb, sobib selle kõrvale väga hästi ka keedetud muna või võileib.

Puder ei pea olema ainult hommikul söömiseks. Näiteks tatrapuder sobib väga hästi ka lõuna- või õhtusöögi prae juurde. Odrakruupidest aga saab valmistada maitsvat Mulgi putru.

Maitsvat pudrukuud!

 

Eri putrude (kõik valmistatud veega, rasvata, lisatud suhkruteta) ligikaudsed energia, kiudainete ja mõningate vitamiinide-mineraalainete sisaldused (väljendatuna % päevasest 18–30-aastaste naisterahvaste keskmisest vajadusest) 200-grammises portsjonis

 

Energia

Kiudained

Magneesium

Raud

Tsink

Vask

E-vitamiin

B1-vitamiin

Niatsiin

B6-vitamiin

Mitmeviljapuder seemnete ja kliidega

10

22

26

21

25

32

15

14

18

9

Puder 8-viljahelvestest, kliidega

9

22

21

17

20

28

5

14

17

10

Neljaviljapuder

9

24

18

15

18

23

6

9

11

7

Kaerahelbepuder

9

23

21

21

25

20

6

11

11

3

Odrahelbepuder

8

15

11

11

11

23

5

11

23

9

Odrakruubi- või tangupuder

8

15

10

10

12

34

2

4

12

2

Odrajahupuder

7

13

12

13

14

28

5

9

20

8

Rukkihelbepuder

7

27

17

12

14

24

6

6

7

9

Rukkijahupuder

7

18

10

8

11

13

5

8

8

6

Nisuhelbepuder

8

20

17

17

18

23

9

16

14

5

Hirsipuder

9

6

16

16

19

28

0

5

9

15

Tatrapuder

10

14

33

15

17

41

1

13

16

9

Toortatrapuder

11

24

43

9

16

73

1

2

29

5

Riisipuder täisterariisist

9

8

18

4

12

10

4

7

17

12

Riisipuder

9

5

5

4

7

11

0

1

8

2

Riisihelbepuder

7

4

4

3

6

11

0

3

4

6

Maisimannapuder

6

4

2

3

3

17

1

2

7

2

Mannapuder

5

3

2

2

2

12

1

1

6

2

Tagli Pitsi
Eskpert, Tervise Arengu Instituut

Foto: Pixabay.com

11. detsember 2018

Kuidas toituda kui oled lapseootel?

Rasedatele kehtivad üldjoontes samasugused toidusoovitused kui tavalistele täiskasvanud naistele. Suurenenud on veidi energiavajadus, sõltuvalt trimestrist, ning ka osade vitamiinide-mineraalainete soovituslikud päevased kogused on pisut suuremad. …

11. detsember 2018

Hei, teismelise vanem!

Võta korraks aega ning mõtiskle oma lapse ja enda toitumis- ja liikumisharjumuste üle. Mitme allpool esitatud soovituse kohta võid öelda, et see kehtib sinu lapse …

14. november 2018

Taimetoitlus ja sport

Keha vajadustele vastav toitumine, kui toiduga saadakse küllaldaselt energiat, põhitoitained ja vitamiine ning mineraalained,  on oluline nii tervise, sportliku sooritusvõime kui ka treeningutest taastumise seisukohast. …

17. september 2018

Miks peaks sööma puu- ja köögivilju ning marju?

Kui söömise osas antakse soovitusi, siis pea alati jääb kõlama, et inimesed peaksid sööma rohkem puu- ja köögivilju ning marju. Soovitatakse vähemalt viit peotäit päevas. …

6. august 2018

Toiduohutuse aitab tagada teadlik käitumine

Suvi on suurepärane aastaaeg erinevate koosviibimiste ja seikluste planeerimiseks ning elluviimiseks. Muuhulgas võetakse seltskondlikult ette jalutuskäike loodusesse ja peetakse piknikuid. Lisaks on populaarseks tegevuseks koduhoovides …

Kõik artiklid