Ole teadlik toodetes olevatest lisatud suhkrutest

Esmapilgul võib info otsimine lisatud suhkrute kohta paista kui Pipi Spungi-otsing, sest toidupakenditelt võib tavaliselt leida vaid toote kogu suhkrute sisalduse.  See tähendab nii tooraine looduslikke kui tootmisel lisatuid suhkruid koos ühe numbrina.  Suhkur ise on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse põhiliselt sahharoosi, aga ka näiteks glükoosi, fruktoosi, maltoosi ja laktoosi kohta. Looduslikke suhkruid, nii sahharoosi, fruktoosi kui ka glükoosi, sisaldavad märkimisväärselt puuviljad ja  marjad, laktoosi piim ja piimatooted, maltoosi idandatud odraterades. Lisatuid suhkruid kasutatakse toitude ja jookide magustamiseks.

Teadlik toituja ei kujunda oma hoiakuid ainult reklaami põhjal, vaid viskab pilgu enne ka toitumisalasele infole ja  koostisosade loetelule pakendil. Viimases esitatakse kõik toidu koostisosad sisalduse kahanevas järjekorras.  Seega mida eespool on lisatud suhkrud – olgu see siis suhkru, mee, glükoosi, fruktoosi, mõne siirupi või hoopis mõne peenema nimetusega –  , seda suurem on selle sisaldus tootes.

Kõige lihtsam on hinnata limonaadide, lisatud vitamiinidega vete ja maitsevete lisatud suhkrute sisaldust, sest kui need ei sisalda peale vee, suhkrute ning lõhna- ja maitseainete mitte midagi muud, ongi toote lisatud suhkrute sisaldus pakendile märgitud kogu suhkrute sisaldus. Võrdlusena mahla tootmisel pole lubatud suhkruid lisada, seega pakendile märgitud suhkrute kogus näitab vaid tooraines looduslikult leiduvaid suhkruid.

Piimatooted, nagu piim, jogurt, kohupiim, ei saa kunagi olla suhkruvabad, kuna nad sisaldavad laktoosi, mille sisaldus olenevalt tootest on keskmiselt 3-5g 100 grammi kohta. Ka maitsestamata laktoosivabade piimatoodete pakenditel märgitud suhkrute kogus tuleb laktoosist, mis spetsiaalse töötluse abil on lõhustatud glükoosiks ja galaktoosiks. Kui piimatootesse on lisatud marju või puuvilju, siis osa suhkrute kogusest on  puuviljades või marjades sisalduvad looduslikud suhkrud, mille kogus sõltuvalt tootest jääb 0,5-2g vahele. Kui maitsestamiseks on kasutatud puuviljamaitselist maitseainet või siirupit, siis suhkrutest  osa on laktoos ning ülejäänud lisatud suhkrud.

Liha- ja kalatoodete pakenditel märgitud suhkrute kogus näitab üldjuhul lisatud suhkruid.  Soolastesse toitudesse pannakse vähemal või rohkemal määral suhkrut, see tugevdab soola maitset ja toob selle paremini esile. Samuti tasakaalustab suhkur toidu hapukust ning toob paremini esile ka vürtsikuse. Ka kodus toitu valmistades maitseainesegusid kasutades lisame toidule suhkruid, aga need on üldjuhul nii väikesed suhkrute kogused, et päevas saadavat energiakogust see oluliselt ei mõjuta. 

Ka erinevatesse kastmetesse lisatakse vähemal või rohkemal määral suhkruid, et maitseid tasakaalustada. See, kui palju on kastmetes looduslikke suhkruid ja lisatuid suhkruid, sõltub otseselt kastme koostisest. Näiteks magusad tšillikastmed ja ketšupid teevad oma suhkrute sisaldusega 100 g kohta  silmad ette nii mõnelegi magustoidule, kuid muidugi pole nende tarbimiskogused päris võrreldavad. Ühegi kastmega ei tohiks toidu enda maitset lämmatada, nii peaksid kastmekogused jääma 1-2 supilusikatäie juurde korra kohta, sellepärast pole ka lisatud suhkrute kogus neis märkimisväärselt suur.

Marineeritud köögiviljade suhkrute kogus võib erineda mitmekordselt.  Loomulikult võib erinevus tulla toodete erinevast köögiviljasisaldusest, kuid sageli põhjustavad seda siiski suuremal või vähemal määral lisatud suhkrud. Et maiustustes leidub palju suhkruid ei tule ilmselt kellelegi üllatusena ja vaevalt meist keegi eelistab ka üht kommi või kooki teisele ainult selle pärast, et seal on vähem suhkruid. Suured maiasmokad peaksid vähendama maiustuste tarbimist ja asendama need hoopis puu- ja köögivilja snäkkidega, mida on pea sama mõnus põske pista.  Kiiretel perioodidel võib ka hommiku- või lõunasöögi asendamine saiakeste ning kommidega tunduda  aja kokkuhoiuna, kuid tegelikkuses oleme mitmekesiselt ja tasakaalustatult toitudes tunduvalt produktiivsemad.

Ole teadlik, et magusatest jookidest, maitsestatud piimatoodetest, ise kohvile või teele suhkrut lisades ning palju töödeldud toiduaineid tarbides, saad märkimisväärse lisatud suhkrute koguse. Lisatud suhkrutest saadava energiakoguse  juures on toidust saadav vitamiinide ja mineraalainete hulk ebaproportsionaalselt väike, seepärast soovitan parema enesetunde nimel teha teadlikumaid valikuid!

Kristin Salupuu, projektijuht
Tervise Arengu Instituut

16. september 2020

Tasakaalusta oma toitumist – söö rohkem taimset toitu!

Tervise Arengu Instituudi läbi viidud toitumisuuringu järgi ei söö enamik eestimaalasi vastavalt toidupüramiidile. Soovituslikust oluliselt vähem süüakse köögivilju, täisteratooteid, kala, pähkleid ja seemneid, samas liialdatakse …

20. mai 2020

Liikumine ja toitumine: mida eriolukorra ajast kaasa võtta?

Tervise Arengu Instituut (TAI) kogus Eesti elanikelt häid mõtteid, kuidas eriolukorra aeg nende söömis- ja liikumisharjumusi parandas. TAI toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi …

29. aprill 2020

Kas tead, kui palju päevas soola tarvitad?

Soolast saame naatriumi, mis on eluks väga oluline mineraalaine, kuid samal ajal selle liigne tarvitamine võib meie organismi kahjustada. Päevane maksimaalne soolakogus võiks täiskasvanutel jääda …

15. aprill 2020

Aita Toidupanka!

Kriisiolukorras käib toidupoes vähem inimesi ja Toidupanga kogumiskastidesse koguneb vähem annetusi. Samas on abi vajavate inimeste hulk kasvanud. Just seetõttu ootavad Toidupangad üle Eesti heade …

24. märts 2020

Kuidas kokkuostetud kuivaineid ja purgisuppe targalt kasutada?

Tervise Arengu Instituudi poole on pöördutud küsimustega, kuidas saaks praeguses olukorras siiski tagada mitmekesist ja tasakaalustatud söömist. Meie toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi annab soovitusi, …

Kõik artiklid