Ole teadlik toodetes olevatest lisatud suhkrutest

Esmapilgul võib info otsimine lisatud suhkrute kohta paista kui Pipi Spungi-otsing, sest toidupakenditelt võib tavaliselt leida vaid toote kogu suhkrute sisalduse.  See tähendab nii tooraine looduslikke kui tootmisel lisatuid suhkruid koos ühe numbrina.  Suhkur ise on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse põhiliselt sahharoosi, aga ka näiteks glükoosi, fruktoosi, maltoosi ja laktoosi kohta. Looduslikke suhkruid, nii sahharoosi, fruktoosi kui ka glükoosi, sisaldavad märkimisväärselt puuviljad ja  marjad, laktoosi piim ja piimatooted, maltoosi idandatud odraterades. Lisatuid suhkruid kasutatakse toitude ja jookide magustamiseks.

Teadlik toituja ei kujunda oma hoiakuid ainult reklaami põhjal, vaid viskab pilgu enne ka toitumisalasele infole ja  koostisosade loetelule pakendil. Viimases esitatakse kõik toidu koostisosad sisalduse kahanevas järjekorras.  Seega mida eespool on lisatud suhkrud – olgu see siis suhkru, mee, glükoosi, fruktoosi, mõne siirupi või hoopis mõne peenema nimetusega –  , seda suurem on selle sisaldus tootes.

Kõige lihtsam on hinnata limonaadide, lisatud vitamiinidega vete ja maitsevete lisatud suhkrute sisaldust, sest kui need ei sisalda peale vee, suhkrute ning lõhna- ja maitseainete mitte midagi muud, ongi toote lisatud suhkrute sisaldus pakendile märgitud kogu suhkrute sisaldus. Võrdlusena mahla tootmisel pole lubatud suhkruid lisada, seega pakendile märgitud suhkrute kogus näitab vaid tooraines looduslikult leiduvaid suhkruid.

Piimatooted, nagu piim, jogurt, kohupiim, ei saa kunagi olla suhkruvabad, kuna nad sisaldavad laktoosi, mille sisaldus olenevalt tootest on keskmiselt 3-5g 100 grammi kohta. Ka maitsestamata laktoosivabade piimatoodete pakenditel märgitud suhkrute kogus tuleb laktoosist, mis spetsiaalse töötluse abil on lõhustatud glükoosiks ja galaktoosiks. Kui piimatootesse on lisatud marju või puuvilju, siis osa suhkrute kogusest on  puuviljades või marjades sisalduvad looduslikud suhkrud, mille kogus sõltuvalt tootest jääb 0,5-2g vahele. Kui maitsestamiseks on kasutatud puuviljamaitselist maitseainet või siirupit, siis suhkrutest  osa on laktoos ning ülejäänud lisatud suhkrud.

Liha- ja kalatoodete pakenditel märgitud suhkrute kogus näitab üldjuhul lisatud suhkruid.  Soolastesse toitudesse pannakse vähemal või rohkemal määral suhkrut, see tugevdab soola maitset ja toob selle paremini esile. Samuti tasakaalustab suhkur toidu hapukust ning toob paremini esile ka vürtsikuse. Ka kodus toitu valmistades maitseainesegusid kasutades lisame toidule suhkruid, aga need on üldjuhul nii väikesed suhkrute kogused, et päevas saadavat energiakogust see oluliselt ei mõjuta. 

Ka erinevatesse kastmetesse lisatakse vähemal või rohkemal määral suhkruid, et maitseid tasakaalustada. See, kui palju on kastmetes looduslikke suhkruid ja lisatuid suhkruid, sõltub otseselt kastme koostisest. Näiteks magusad tšillikastmed ja ketšupid teevad oma suhkrute sisaldusega 100 g kohta  silmad ette nii mõnelegi magustoidule, kuid muidugi pole nende tarbimiskogused päris võrreldavad. Ühegi kastmega ei tohiks toidu enda maitset lämmatada, nii peaksid kastmekogused jääma 1-2 supilusikatäie juurde korra kohta, sellepärast pole ka lisatud suhkrute kogus neis märkimisväärselt suur.

Marineeritud köögiviljade suhkrute kogus võib erineda mitmekordselt.  Loomulikult võib erinevus tulla toodete erinevast köögiviljasisaldusest, kuid sageli põhjustavad seda siiski suuremal või vähemal määral lisatud suhkrud. Et maiustustes leidub palju suhkruid ei tule ilmselt kellelegi üllatusena ja vaevalt meist keegi eelistab ka üht kommi või kooki teisele ainult selle pärast, et seal on vähem suhkruid. Suured maiasmokad peaksid vähendama maiustuste tarbimist ja asendama need hoopis puu- ja köögivilja snäkkidega, mida on pea sama mõnus põske pista.  Kiiretel perioodidel võib ka hommiku- või lõunasöögi asendamine saiakeste ning kommidega tunduda  aja kokkuhoiuna, kuid tegelikkuses oleme mitmekesiselt ja tasakaalustatult toitudes tunduvalt produktiivsemad.

Ole teadlik, et magusatest jookidest, maitsestatud piimatoodetest, ise kohvile või teele suhkrut lisades ning palju töödeldud toiduaineid tarbides, saad märkimisväärse lisatud suhkrute koguse. Lisatud suhkrutest saadava energiakoguse  juures on toidust saadav vitamiinide ja mineraalainete hulk ebaproportsionaalselt väike, seepärast soovitan parema enesetunde nimel teha teadlikumaid valikuid!

Kristin Salupuu, projektijuht
Tervise Arengu Instituut

7. september 2021

Toit ja alkohol – millal sõbrad, millal vaenlased?

Kas pokaal-kaks õhtust veini aitab kehakaalu hoida? Kas purk energiajooki vähendab joovet ja parandab enesetunnet? Milliste toitumise ja alkoholi pruukimise koosmõjudega üleüldse tuleks arvestada? Küllap …

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

19. aprill 2021

2021 on rahvusvaheline puu- ja köögivilja-aasta

Ühendatud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) on kuulutanud 2021. aasta rahvusvaheliseks puu- ja köögiviljade aastaks. Teema-aasta üheks eesmärgiks on pöörata tähelepanu tervisekasule, mida puu- ja köögiviljade ning …

29. märts 2021

Eesti elanike toidulaua saab tasakaalu süües rohkelt taimseid toite

Tervise Arengu Instituut (TAI) viib läbi kampaaniat, mis kutsub üles järgima toidupüramiidis esitatud tasakaalus ja mitmekesise toitumise soovitusi, keskendudes püramiidi alumises osas paiknevatele taimsetele toitudele …

Kõik artiklid