Määrusega kehtestatakse nõuded kinnipidamisasutuste (vanglad, arestimajad, kinnipidamiskeskus) toitlustamisele.
Senist regulatsiooni uuendatakse ka sisuliselt, võttes arvesse riiklikke toitumissoovitusi ning olemasolevaid teadmisi ja kogemusi. Eesmärk on toetada enam tervislikku toitumist. Uuendatud määruses on piiratud soola ja suhkru kasutamist toidus, kuna soola- ja suhkrurikaste toitude tarbimine on seotud mitmete terviseriskidega, nagu südame- ja veresoonkonnahaigused jms. Lisaks on suurendatud menüü varieeruvust, mis aitab enam panustada vaheldusrikkamasse toiduvalikusse. Muudatused aitavad pakkuda tervist toetavamat toidulauda ning seeläbi panustada ka tervishoiukulude kokkuhoidu. Menüüde koostamisel on muudetud toiduenergiavajaduse arvestust ja toidu pakkumist paindlikumaks.
Ajakohastamine ei too kaasa suuri muudatusi järelevalves, kuid võib ilmneda vajadus viia tööprotsessid uuendatud nõuetega kooskõlla, et tagada määruse sujuv rakendamine ja nõuete täitmise kontroll. Osadel nõuetel on üleminekuaeg: § 5 lõikeid 1–4 ning lisasid 4 ja 5 rakendatakse alates 1. septembrist 2026. a.
tai
Tervisliku toitumise informatsioon

